середа, 19 вересня 2007 14:26

Росія і США не домовилися по ПРО

Два раунди переговорів по системі протиракетної оборони (ПРО) між Росією і США пройшли даремно, позиції зближувати не вдалося, заявив в середу замглави МЗС РФ Сергій Кисляк. Він відмів і останню пропозицію з боку США - радар в Габалі не стане частиною американської ПРО. Американці у свою чергу не готові відмовитися від планів розвитку елементів ПРО в Польщі і Чехії.

"Пройшли два раунди консультацій по ПРО, але я не можу сказати, що нам вдалося зближувати позицію Росії з позицією США, - сказав Кисляка. - Пропозиція Володимира Путіна по спільному використанню Габалінської РЛС направлено не на використання для глобальної системи ПРО США, а як інструмент по створенню глобальної системи моніторингу погроз".

Ідею використовувати Габалінськую РЛС спільно з європейською складовою національною ПРО озвучив директор Агентства по ПРО Пентагону генерал-лейтенант Генрі Оберінг після того, як експерти із США з"їздили до Азербайджану і ознайомилися з тим, чим пропонує поділитися Росія.

МЗС РФ дав зрозуміти, що на компроміси не готовий. "Наша пропозиція не є спробою приєднати радар в Габале до системи ПРО США, - відзначив Кисляк. - Російська пропозиція є розумною альтернативою, в цьому контексті ведуться переговори з США".

У липні і вересні - відбулися два раунди консультацій російсько-американської робочої групи по протиракетній обороні США. На першому засіданні у Вашингтоні, як повідомив замначальника прес-служби держдепартаменту Тома Кейсі, між делегаціями "відбувся хороший попередній обмін думками з важливих питань". "Це була можливість обмінятися оцінками загрози, яку представляє розповсюдження балістичних ракет і зброї масового знищення для США, Європи і Росії", додав він. Делегації очолювали в.о. замдержсекретаря Джон Руд і замміністра закордонних справ Сергій Кисляк.

Другий раунд пройшов в російському посольстві в Парижі.

Генерал Оберінг напередодні відзначив, що Габалінськая станція, що орендується Росією у Азербайджані, за своїми технічними характеристиками не здатна замінити схожий об"єкт, який адміністрація Буша в рамках створення системи ПРО планує розмістити в Чехії. Як запевнив Оберінг, у Вашингтоні "серйозно відносяться" до пропозиції Росії про співпраці в сфері ПРО, і хочуть дізнатися про нього "якомога більше". Поточні оцінки РЛС "Дарьял" в Габалі свідчать про те, що вона "не здатна виконувати функції" американського радара, який передбачається перекинути до Чехії, заявив Оберінг, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Росія і США не домовилися по ПРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі