четвер, 12 вересня 2019 16:11

Росія хоче затягти Україну в енергетичну пастку

Росія хоче затягти Україну в енергетичну пастку
Михайло Гончар: За п'ять років нам вдалося скоротити імпорт енергоресурсів. Дуже важливо рухатись далі у цьому напрямку і не нарощувати його. Фото: ВВС

Україна закачала до своїх підземних сховищ понад 19 мільярдів кубометрів газу для майбутнього опалювального сезону. Це найбільша кількість запасів з 2011 року. Про це Фейсбуці написав голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Перетнули позначку в 19 млрд. куб. м. газу в підземках. Випереджаємо план", - пише він.

Щодня до України надходить 68,7 мільйонів кубометрів. Увесь цей газ надходить з ЄС - з Росії нічого не імпортуємо.

Більше 247 мільйонів кубометрів російського газу кожного дня проходить через Україну до Європи.

Росія планує найближчим часом добудувати "Північний потік-2" - газопровід до ЄС в обхід України. Москва не приховує, що транзит газу територією України хочуть припинити з 10:00 1 січня 2020 року.

Російське керівництво продовжує тиснути на Україну - хочуть, щоб ми підписали контракти про пряме постачання газу з РФ. Обіцяють знижку у 25 відсотків. Дуже сподіваюсь, що наше керівництво не повірить у ці підступні пропозиції. Безкоштовний сир тільки у мишоловці. Маємо усіма силами працювати, щоб досягти повної енергетичної незалежності від Кремля.

Про це в інтерв'ю для Gazeta.ua говорить експерт з енергетики Михайло Гончар.

Чому збільшуємо власні запаси саме зараз?

- Мова йде про зимовий період, коли Росія зі свого боку може припинити транзит через Україну. Якщо сезон буде холодним, на європейському ринку виникне дефіцит газу і ми не зможемо імпортувати його по реверсу. Сподівання будемо покладати тільки на власний видобуток та свої запаси у сховищах. Саме тому цього року вони більші, ніж протягом останніх п'яти зимових сезонів. Раніше наші запаси сягали 17-16 мільярдів кубічних метрів. Зараз до початку опалювального сезону у наших сховищах буде десь 20,5. Цього нам цілком вистачить, щоб без проблем перезимувати. Ще й має залишитись. До того ж зараз у нас поступово зменшується рівень споживання газу. Сьогодні на рік Україні потрібно десь 31 мільярд кубічних метрів. У 2010 році, наприклад, споживали вдвічі більше.

Чого нам варто очікувати після запуску "Північного потоку-2"? Наскільки вірогідно, що РФ дійсно припинити транзит з наступного року?

- Сподіваємось на краще, але готуємось до гіршого. Захід може натиснути на Росію та змусити її підписати новий транзитний контракт з Києвом. Але бачимо, що Європейська комісія виявилась безсилою перед РФ і не змогла зупинити спорудження "Північного потоку-2". Єдине, що зробили - поширили газову директиву на офшорні проекти, такі як новий російський газопровід. Це трохи ускладнює процес його побудови. Проте Європарламент та Суд ЄС виявились більш рішучими. Вони прийняли низку резолюцій, які принципово засуджували "Північний потік-2". Суд вчора відмінив рішення, яке дозволяло "Газпрому" повне використання газопроводу "ОПАЛ", який є продовженням вже існуючого "Північного потоку". Це б'є не тільки по ньому, але і по тому газопроводу, який тільки будують. Він не зможе працювати на повну потужність навіть якщо його закінчать. За це варто сказати "спасибі" європейським партнерам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна накопичила багато газу до перемовин із Росією" – Гончарук

Росія може якось вплинути на Європу і відмінити це не вигідне для себе рішення суду?

- Вони точно намагатимуться скасувати це рішення, стоятимуть на своїх позиціях. Будуть погрожувати припиненням транзиту через Україну, щоб показати європейцям, що "Північний потік-2" конче треба добудовувати. У першу чергу президент Російської Федерації буде скаржитись своєму французькому колезі Еммануелю Макрону. Після зустрічі у форті Брегансон він поводиться дивно, схожий на російську маріонетку (19 серпня лідери Франції та РФ зустрілись перед самітом "Великої сімки". Після зустрічі Макрон написав у Твітері, що вважає Росію "глибоко європейською державою". - Gazeta.ua). Москва буде переконувати Париж посприяти будівництву. Але рішення Суду ЄС не підвладне окремим політикам, воно - незалежне. Тож ця ідея програшна.

Європа теж запасається газом. Навіщо це роблять? Хочуть зменшити залежність від Російської Федерації?

- Це стабільна процедура перед зимою. Але цього року, розуміючи, що новий транзитний контракт можуть не підписати, європейці перевиконують плани заповнення газосховищ. Німеччина та Франція вже заповнили їх майже на 100 відсотків. Хоча у минулому році в цей період було лише 77. Європа вирішила цього року підстрахуватися та збільшити запаси. Хоча найважливішим енергетичним ресурсом для більшості західних країн є атомна енергетика. Тож нам не варто переживати за Європу. Вони чудово розуміють ризики, що пов'язані з агресивною політикою Росії в енергетичні сфері і усіма силами намагаються їх нівелювати.

Як зараз можна охарактеризувати енергетичні стосунки України та Росії? Москва тисне на Київ? Чого прагнуть досягти?

- Росіяни намагаються нам нав'язати свої контракти на газ. Мовляв пропонують знижку у 25 відсотків. Але безкоштовний сир тільки у мишоловці. Знижка - це просто наживка, яку має заковтнути Україна. Будь-які переговори між "Газпромом" та "Нафтогазом" будуть можливі тільки після того, як Росія заплатить українській стороні 2,8 мільярди доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу. Без виконання цієї умови до Росії немає ніякої довіри, адже вони не виконують підписані контракти. Їх паперові гарантії нічого не варті. Якщо погодимось на прямий імпорт газу з РФ за знижкою, через рік Кремль зробить усе, щоб збільшити ціну та прив'язати до себе Україну в енергетичному плані. До того ж вимагає підписати нові контракти без урахування європейського права. Україна цього зробити не може, адже раніше ми вже імплементували його. Європейські правила тепер стали частиною нашого енергетичного законодавства.

Очевидно, Росія підбиває Україну на такі контракти, бо потребують ще кілька років, щоб довести до розуму "Північний потік-2" та "Турецький потік". Тож дуже сподіваюсь, що нашому керівництву вистачить клепки на погоджуватись на російські умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд ЄС ухвалив вигідне для України рішення щодо "Газпрому"

Україна має потенціал, щоб повністю забезпечити себе газом?

- Ми змарнували час, який варто було використати на розробку родовищ. Навряд новий уряд почне цим займатися. Ми маємо необхідні ресурси. Але щоб їх використати потрібні інвестиції, нові технології.

За п'ять років нам вдалося скоротити імпорт. Дуже важливо рухатись далі у цьому напрямку і не нарощувати його. Непогано тримаємось по газу - 25 листопада буде чотири роки, як Україна напряму не імпортує газ з РФ. Проте все ще є залежність у секторі нафтопродуктів та вугілля. Росія може цим скористатись.

Як можемо протистояти цьому енергетичному тиску з боку РФ?

- Газова залежність була найбільша. Нам вдалось її нівелювати. Відмовились від прямого імпорту з Росії і купуємо сировину на європейському ринку. Так само варто робити і з вугіллям та нафтою. Останню ми багато закуповуємо у Білорусі, яка перебуває у прямій залежності від Москви. Можемо брати нафтопродукти у поляків. Також варто завантажувати свої потужності.

Раніше віце-президент Європейської комісії і європейський комісар із питань енергії Марош Шефчович заявив, що тристоронні газові переговори України, Росії та Європейського союзу відбудуться 19 вересня.

Головною темою переговорів стануть умови транзиту російського газу до ЄС через територію України з 1 січня 2020-го.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче затягти Україну в енергетичну пастку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі