середа, 16 липня 2008 15:06

Російські правозахисники почали збір підписів проти війни з Грузією

Російські правозахисники почали збір підписів проти ескалації російсько-грузинського конфлікту, яка, на їх думку, загрожує перерости у війну між двома країнами. Про це йдеться в заяві, текст якої поступив в редакцію "Лента.Ру".

Звернення правозахисників, що закликають не допустити війну, адресоване "всім відповідальним російським політикам, державним діячам і воєначальникам". Його автори також закликають суспільство Росії виразити рішучий протест проти ескалації конфлікту. Заяву підписали, зокрема, голова Московської Хельсінської групи  Людмила Алексєєва, лідер руху "За права людини" Лев Пономарьов і секретар Всеросійського цивільного конгресу Михайло Шнайдер.

Автори звернення вважають, що в конфлікті з Грузією Росія, як значно сильніша військова держава, повинна проявити велику стриманість. Вони також відзначають, що Росія повинна "припинити кокетувати з визнанням-невизнанням республік Абхазії і Південній Осетії, а також відмовитися від цинічного використання їх статусу для шантажу Грузії з питання вступу в НАТО".

Нагадаємо, що конфлікт Росії і Грузії, пов"язаний з відношенням до невизнаних республік, останнім часом загострився. Російські власті, а також представники Абхазії і Південної Осетії стверджують, що Грузія готується силою повернути бунтівні регіони. У Тбілісі, зі свого боку, заявляють, що Москва навмисно дестабілізує обстановку в цих республіках, щоб спровокувати Грузію на силові акції, розв"язати війну і остаточно узяти під контроль Абхазію і Південну Осетію.

Чергове загострення конфлікту відбулося 10 липня: російські власті визнали, що кілька днів тому над Південною Осетією літали літаки ВВС РФ (фактично це означало, що вони вторглися в повітряний простір Грузії). У Москві стверджували, що таким чином нібито намагалися запобігти вторгненню грузинських військ в регіон. У Тбілісі розцінили подію як акт агресії і оголосили від відгуку посла з Москви "для консультацій". Грузинські власті пообіцяли, що якщо подібне повториться, порушники будуть збиті.

Нагадаємо, що правозахисники активно виступили проти дій російських властей восени 2006 року, коли проти Грузії були застосовані економічні санкції, що супроводжувалися депортаціями грузинських мігрантів. Із засудженням антигрузинської кампанії тоді виступили і російські діячі культури, що заявили, що "аморальні політики і зацікавлені в роздуванні військового бюджету генерали" нав"язують росіянам ненависть до грузинського народу.

Зараз ви читаєте новину «Російські правозахисники почали збір підписів проти війни з Грузією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі