середа, 04 червня 2008 18:32

Російське посольство в Таїланді захищає торговця зброєю Віктора Бута

Посольство РФ в Таїланді продовжує подавати підтримку російському бізнесменові Віктору Буту, затриманому в цій країні за підозрою в незаконній торгівлі зброєю та інших злочинах. За деякими даними, РФ пропонує Таїланду в обмін на Бута зброю, нафту і газ на мільйони доларів.

"Посольство продовжує контролювати ситуацію навколо Віктора Бута, подаючи йому всебічну консульську підтримку і допомогу. Співробітник консульського відділу на регулярній основі відвідує його, дізнається, чи є якісь побажання, скарги. Ми відстежуємо елементарне дотримання прав людини з тайського боку", - сказав прес-секретар російської дипмісії Олексій Булкін, повідомляють РИА "Новости".

За його словами, від Бута вже давно не надходило ніяких прохань.

"Наразі ніяких змін немає, ситуація залишається такою ж, як і раніше", - відзначив Булкін.

Адвокат Бута Ян Дасгупта, у свою чергу, повідомив, що, за його даними, працівники російського посольства провели зустріч в Мін"юсті Таїланду у зв"язку зі становищем Бута.

"Посольство спостерігає уважно за тим, що відбувається. Я знаю, що в Мін"юсті була зустріч. Здається, зустрічався консул, з ким - не знаю. Там висловлювалися претензії російської сторони з приводу умов утримання Бута", - відзначив Дасгупта.

У посольстві не прокоментували цю інформацію.

Водночас в США прозвучало твердження про те, що уряд РФ намагається не допустити появи російського бізнесмена Бута в закордонному суді і пропонує Таїланду вигідні постачання зброї, нафти і природного газу на мільйони доларів в обмін на видачу бізнесмена до Росії.

Відомий американський журналіст Дуглас Фара, співавтор книги "Торговець смертю" про Бута заявляє з посиланням на "свої джерела", що російський посол в Таїланді кілька разів зустрічався з прем"єр-міністром Таїланду і пропонував йому дуже привабливі операції щодо систем озброєнь, включаючи бойові винищувачі в обмін на Бута.

За його твердженням, "додатково росіяни пропонують дуже привабливі операції щодо нафти і газу, щоб "підсолодити" пропозицію, яка є значною, враховуючи поточні ринкові ціни на це паливо".

Нагадаємо, Віктор Бут був затриманий 6 березня в Таїланді, куди прибув як турист. США звинувачують його в незаконній торгівлі зброєю. Бут категорично відкидає ці звинувачення.

Влада Таїланду заявила, що не висуватиме звинувачення Буту.

Влада США офіційно висунула проти Віктора Бута звинувачення за чотирма пунктами, включаючи "змову з метою вбивства громадян США", "змова з метою вбивства офіцерів або працівників США", "змова з метою придбання і використання зенітної ракети", а також "змова з метою надання матеріальної підтримки або ресурсів закордонній терористичній організації".

США також звинуватили Бута в озброєнні бойовиків колумбійського терористичного угрупування "Революційні озброєні сили Колумбії" (ФАРК). Сторона звинувачення приводить як доказ запис нібито зроблених Бутом 6 березня висловів про те, що він розуміє, що бойовики ФАРК хотіли використовувати зброю проти американців.

Вперше звинувачення на адресу Бута прозвучали в листопаді 2001 року в доповіді організації Human Rights Watch для Ради Безпеки ООН про незаконні постачання зброї до Ліберії.

За даними ООН, Бут, який служив колись у ВПС СРСР і нібито пересувається по світу за фальшивими паспортами, перевозив зброю зі складів Радянської армії у Східній Європі (у Болгарії та Словаччині), а також у деяких країнах колишнього СРСР.

Звинувачення на свою адресу Бут пояснює нездатністю США врегулювати збройні конфлікти в Африці і їх "бажанням перекласти відповідальність з хворої голови на здорову".

Українські аналітики відзначають, що розслідування "справи Бута" може мати негативні наслідки для офіційного Києва. У доповіді ООН за 2001 рік згадується "український слід" контрабанди зброї.

Зокрема, в доповіді стверджується, що літаки Віктора Бута, що володіє найбільшим в світі приватним повітряним флотом, з території України постачали зброю воюючим країнам Африки.

У Таїланді Буту нібито загрожує до десяти, а в США - до п"ятнадцяти років ув"язнення, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Російське посольство в Таїланді захищає торговця зброєю Віктора Бута». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі