четвер, 13 серпня 2020 06:30

Російська вакцина від коронавірусу: у добровольців знайшли 144 побічних ефектів

Російська вакцина від коронавірусу: у добровольців знайшли 144 побічних ефектів
Вакцина від коронавірусу дає побічні ефекти. Фото: Reuters

У 38 дорослих здорових добровольців, які тестували російську вакцину від Covid-19, зафіксували в загальному 144 побічних ефектів, частина з яких спостерігається досі.

Препарат пройшов пройшов процедуру реєстрації, яка застосовується в умовах виникнення НС. Така вакцина може використовуватися тільки в медичних установах, які мають відповідне право на такі процедури, пише Фонтанка після вивчення непублічного звіту Центру Гамалії, який створював вакцину.

Залишається невідомим, як довго зберігається імунітет від коронавірусу, адже дослідження були недостатньо великими і проводилися в стислі терміни.

"Захисний титр (граничне розведення проби сироватки крові, при якому і виявляється активність антитіл) в даний час невідомий. Тривалість захисту невідома. Клінічні дослідження по вивченню епідеміологічної ефективності не проводилися." - витяг з документів Центру Гамалії

Після 42 днів, що минули після вакцинації, у добровольців зафіксували показник антитіл із середнім титром в 49,3. Вказується, що це значення нижче, ніж середній рівень антитіл і з часом він може знизитися.

Також Центр Гамалії повідомляє про те, що побічні явища у людей, що пройшли вакцинацію, зустрічаються "часто або дуже часто".

"Визначити більш точно зустрічальність небажаних явищ не представляється можливим через обмеженість вибірки учасників дослідження", - йдеться в повідомленні.

У 38 добровольців зафіксовано в цілому 144 побічних ефектів, хоч більшість з них не мали серйозних наслідків. Однак 42 дні потому, 31 з цих симптомів збереглися.

В основному вони пов'язані з відхиленнями показників імунної системи. Центр відзначає, що результат 27 явищ досі не ясний.

Серед симптомів, на які скаржилися добровольці: підвищення температури, головний біль, діарея, астенія, нездужання, пірексія, закладеність носа, першіння в горлі і ринорея.

У місці щеплення відзначали набряклість, біль, гіпертермію і свербіж.

Вакцина має вікове обмеження 18-60. Це знову ж таки пов'язано з вузькістю досліджень. Дітям і пенсіонерам препарат не дозволений.

Протипоказаний він вагітним і годуючим, так як "ефективність і безпека не вивчалися". Не досліджувалась також взаємодія вакцини з іншими ліками та її вплив на здатність людини керувати транспортними засобами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білл Гейтс попередив про небезпеку вакцини проти коронавірусу

Нагадаємо, Путін оголосив про створення вакцини від коронавируса і заявив, що одна з дочок вже її отримала.

Зараз ви читаєте новину «Російська вакцина від коронавірусу: у добровольців знайшли 144 побічних ефектів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі