четвер, 05 лютого 2009 08:33

Робітники, які захопили Херсонський машзавод, закликають до мітингу

Робітники, які захопили Херсонський машзавод, закликають до мітингу

Робітники ТОВ Херсонський машинобудівний завод (ХМЗ) закликали робітників інших заводів провести 7 лютого загальноміський мітинг солідарності.

Листівка з таким закликом поширена в Херсоні.

У профкомі ХМЗ підтвердили, що листівку дійсно поширили робітники цього заводу, що 3 лютого штурмом взяли адміністративну будівлю ХМЗ і зараз продовжують утримувати її під свої контролем.

Як сказано у зверненні, "Сьогодні ситуація на комбайновому заводі критична: виробництво зупинено, зарплата не виплачується, припинені всі відрахування до бюджету і Пенсійного фонду. Але ні власник ХМЗ, ні нинішня влада не вживають ніяких заходів з поновлення роботи заводу. У цих умовах трудовий колектив вирішив не здаватися, а об"єднатися для боротьби за інтереси людини праці. На цьому непростому шляху ми вдалися до рішучих дій: провели жорсткі пікети обладміністрації, захопили та охороняємо завод від крадіжки готової продукції та обладнання, боремося за правдиву інформацію про нашу боротьбу ".

Ситуація на комбайновому заводі критична

Також страйкарі звернулися до Кабінету Міністрів України з вимогами націоналізувати Херсонський машинобудівний завод під контролем трудового колективу; заарештувати банківські рахунки власника заводу і погасити всі борги із зарплати, а також за платежами до бюджету і ПФ; забезпечити держзамовлення на виробництво комбайнів і їх адресний збут при підтримки держави; погасити борги із зарплати перед усіма трудящими Херсона, забезпечити повну зайнятість в місті та області ".

Херсонська обладміністрація вже направила до Кабміну листа з проханням створити урядову комісію для вивчення ситуації, що склалася на заводі.

Як повідомлялося, 3 лютого вранці робочі Херсонського машинобудівного заводу захопили один з корпусів підприємства. Вони вимагають націоналізації заводу без компенсації власнику та виплати заборгованості із зарплати. Робочі мають намір утримувати будівлю до повного виконання їхніх вимог.

Херсонська облдержадміністрація також запропонувала власнику ХМЗ передати підприємство в держвласність. У Херсонській ОДА вважають, що керівництво ХМЗ нездатне оцінити ситуацію і не бажає шукати шляхи виходу підприємства з кризи.

ТОВ Херсонський машинобудівний завод був створений на базі виробничих потужностей ВАТ Херсонські комбайни в 2006 році. Підприємство спеціалізується на виробництві складної сільськогосподарської техніки і є єдиним в Україні виробником зернозбиральних комбайнів Славутич.

Кілька років тому ВАТ Херсонські комбайни було оголошено банкрутом, і введено до складу ЗАТ Херсонський машинобудівний завод. За словами робітників, останнім часом усе більш-менш цінне майно було переоформлено та вивезено на Білоцерківський машинобудівний завод, що належить тим же власникам.

Зараз під загрозою звільнення на ХМЗ опинилися більше 900 співробітників. Щоб зберегти свої робочі місця вони готові "проводити найжорстокіші акції протесту".

УНІАН, Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Робітники, які захопили Херсонський машзавод, закликають до мітингу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі