субота, 31 липня 2010 14:34

Робітники Полтавського ГЗК оголосили "італійський страйк"

Робітники Полтавського ГЗК оголосили "італійський страйк"

1 серпня почнеться "італійський страйк" на Полтавському гірничо-збагачувальному комбінаті, що знаходиться у місті Комсомольськ. У такий спосіб працівники комбінату добиваються підвищення зарплати. В разі невиконання вимог вони погрожують зупинити роботу.

Про це в коментарі Gazeta.ua повідомив голова незалежної профспілки "Народна солідарність" Олексій Кляшторний.

"Італійський страйк", оголошений робітниками, полягатиме у скрупульозному виконанні норм техніки безпеки.

"Якщо дотримуватись всіх приписів, робота йтиме вкрай повільно. Зрештою, через три-п'ять днів на складах повинні закінчитися запаси руди. Тоді зупиняться печі, де випалюються окатиші. А запустити їх знову - справа досить дорога і довготривала. Ось тоді власники корпорації будуть змушені з нами рахуватися", - зауважив Кляшторний.

За повідомленням профспілки, ініціаторами протесту стали водії великовантажних машин. Зараз до них долучились і решта працівників рудного кар'єру.

Рішення про оголошення страйку було прийнято на мітингу у міському парку Комсомольська. "За" проголосувало всі присутні, крім одного. Також під час мітингу робітники "освистали" голову старого профкому. Його звинуватили у бездіяльності та заграванні із власниками комбінату.

Як стверджують у незалежній профспілці, зараз працівники масово виходять із старого профкому, і вступають у новостворений осередок "Народної солідарності".

"Найбільше робітників обурює те, що їх позбавили "першого списку шкідливості" - пільгової категорії за роботу у важких умовах. Крім того встановлена абсолютно непрозора система нарахування платні. Ні бульдозерник, ні екскаваторник, ні водій не знають, скільки отримають в кінці місяці. Це може бути і 5 тисяч гривень, і мінімальні 2,5 тисячі", - пояснив голова "Народної солідарності".

Основною вимогою страйкарів є подвійне підвищення заробітної платні.

"Останні три роки зарплата працівників фактично не зросла. Зараз в середньому вона складає близько 4000 гривень. Якщо в 2007 році на ці гроші можна було прожити, то зараз людям немає за що годувати свої сім'ї. Натомість щомісяця їм підвищують норми видобутку", - наголосив профспілковий лідер.

В свою чергу, власники підприємства заперечує звинувачення на свою адресу.

"На сьогоднішній день ВАТ "Полтавський ГЗК" працює за світовими стандартами передових зарубіжних компаній промислово розвинених країн з високими екологічними вимогами, таких, як Канада і США", - йдеться у заяві керівництва та акціонерів комбінату.

Нагадаємо, власником контрольного пакету акцій Полтавського ГЗК є одна за найбагатших людей України - народний депутат Костянтин Жеваго.

Зараз ви читаєте новину «Робітники Полтавського ГЗК оголосили "італійський страйк" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі