середа, 09 квітня 2008 14:59

Рівненські лікарі штучно завищували вартість медоглядів

Антимонопольний комітет виявив, що сім районних лікарень та дві міські поліклініки навмисне завищували вартість медоглядів. Людей щоразу змушували платити за додаткові послуги.

Рівненські лікарі штучно завищували вартість медоглядів. Під час ретельної перевірки лікувальних закладів Антимонопольний комітет з"ясував: лікарі вносили до ціни медогляду зайві аналізи та обстеження. Наприклад, продавців змушували обстежуватися у хірурга. Водії ж щоразу при медогляді здавали аналіз на визначення резус-фактора, хоча він протягом життя не змінюється.

Віктор Боденчук, заступник голови Рівненського обласного відділення Антимонопольного комітету України: "А як виявилося, коли ми вже розібралися, фактично витрати, які несла лікарня, були меншими. Тобто, деяких лікарів, яких там не повинно бути, чи їхніх послуг і трудозатрат, вони вносили в ці тарифи, тому вони були завищені".

У медичних закладах переконують: внесення у калькуляцію послуг додаткових спеціалістів небезпідставне. При медогляді лікарі мають всесторонньо оглянути пацієнта, тому й запровадили комплексне обстеження. Здорожчання довідки на кілька гривень медики не вважають суттєвим. Кажуть, гроші йшли не до кишень лікарів, а на розвиток установи – за них медики купували реактиви та ремонтували приміщення.

Володимир Пахольчук, завідувач відділення профілактики поліклініки N3 м. Рівне: "При обстеженні, при проведенні цієї комісії ми стараємося і ставимо собі за мету не тільки видати довідку на право керування транспортним засобом, але й знайти і виявити ті захворювання, про які цей пацієнт і не може знати".

Усі лікарні, де виявлено завищені розцінки, Антимонопольний комітет оштрафував на 5 тисяч гривень та змусив знизити тарифи. Вартість за медогляд водіїв на Рівненщині зменшилася з двадцяти однієї гривні до сімнадцяти. На чотири гривні менше тепер коштує і обстеження на отримання зброї. А тим, хто виїжджає за кордон, довідка про стан здоров"я обійдеться на половину дешевше – одинадцять гривень, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Рівненські лікарі штучно завищували вартість медоглядів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі