пʼятниця, 26 вересня 2008 19:25

Рівень концентрації вуглекислого газу в атмосфері - найвищий за останні 650 тис. років

Об"єм світових викидів вуглекислого газу (CO2) з 2000 до 2007 рік зростав у чотири рази швидше, ніж протягом попереднього десятиліття - швидше, ніж за найгіршим сценарієм зміни клімату, йдеться у доповіді групи міжнародних експертів Global Carbon Project (GCP).

При цьому в доповіді, яку цитують бельгійські ЗМІ, відзначається, що здатність довкілля абсорбувати викиди знизилася. За твердженням GCP, об"єм світових викидів CO2 досяг еквівалента 10 млрд. тонн вуглецю, з яких 8,5 млрд. тонн виникає через спалювання викопного палива.

Китай обігнав США й став першою країною у світі за викидами CO2 у 2007 році; при цьому Індія от-от відбере в Росії третє місце. До 2005 року найбільша кількість вуглекислого газу виробляли промислово розвинені країни, але тепер 53% викидів припадає на країни, що розвиваються, переважно, на Китай та Індію.

Сьогоднішній рівень концентрації CO2 в атмосфері - найвищий за останні 650 тисяч, а можливо, і 20 мільйонів років, відзначають дослідники.

Це дослідження під назвою "Бюджет вуглецю-2007" (Carbon Budget 2007) - зробили вісім науковців на основі статистичних даних експертів з клімату Організації Об"єднаних Націй та їхніх моделей у межах проекту, який курують кілька великих міжнародних програм, повідомляє ICTV

Зараз ви читаєте новину «Рівень концентрації вуглекислого газу в атмосфері - найвищий за останні 650 тис. років ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі