четвер, 20 вересня 2007 09:33

Рішення Єврокомісії опустили перед "Газпромом" "енергетичну завісу"

Три керівники Єврокомісії - глава Жозе Мануель Баррозу, єврокомісар з конкуренції Неллі Кроєс і єврокомісар із енергетики Андріс Пієбалгс представили 19 вересня в Брюсселі пакет проектів директив Єврокомісії з реформи енергетичного ринку ЄС. Проект містить протекціоністські заходи проти інвестицій російських компаній у Європу, вважає "Коммерсант". У разі затвердження документ перекриє можливість інвестицій "Газпрому" в європейську енергетику.

Сенс проекту зводиться до створення ACER - наднаціонального органу влади, який отримав би повноваження з вироблення єдиної тарифної і конкурентної політики.

Поправками забороняється одночасне управління однієї компанії генерацією електроенергії і транспортуванням її, а також здобич газу і його транспортування трубопроводами. Йдеться про розділення національних операторів енергоринку Європи (наприклад, Gaz de France, Electricite de France, E.ON, RWE, Endesa) на генеруючі і мережеві компанії. Інвестицій в енергогенерацію і газодобування проект документів не обмежує.

Проекти директив припускають і обмеження на покупку контрольних пакетів акцій мережевих компаній - енергомереж і газопроводів: на компанії з третіх країн ACER накладе ті ж самі обмеження, що і на компанії ЄС. Пан Баррозу вчора пояснив необхідність цього тим, що розділення компаній спричинить зменшення їх розмірів - реформа енергетики зробить їх "мішенню" для поглинань компаніями третіх країн.

Щоб отримати санкцію ACER і Єврокомісії на покупку активу, робота компанії з третьої країни повинна регулюватися на своїй території тими ж принципами, що і в ЄС. "Газпром" може претендувати, наприклад, на британську Centrica у випадку, якщо з нього буде виділена Єдина система газопостачання і передана в управління незалежної компанії або продана.

Перші обговорення поправок почнуться в ЄС на початку жовтня 2007 року, в разі успішного проходження бюрократичних інстанцій обмеження можуть початися у травні 2008 року.

Зараз ви читаєте новину «Рішення Єврокомісії опустили перед "Газпромом" "енергетичну завісу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі