пʼятниця, 16 травня 2008 15:17

Ринок нерухомості паралізовано: криза іпотечного кредитування

Починаючи з кінця квітня ріелтори практично не укладають угод. Офіційно оператори ринку говорять, що зараз кількість продажів скоротилася в два-три рази в порівнянні з початком весни. У неофіційних же бесідах представники брокерських контор визнають, що їх співробітники сидять без роботи, пише газета "Дело".

Причиною колапсу на ринку його учасники називають проблеми з іпотечним кредитуванням: як відомо з недавнього часу низка українських банків, серед яких "Укрсиббанк", "Райффайзен Банк Аваль" і "УкрСоцбанк", припинили видачу довгострокових кредитів у гривні.

Інші ж банки, які готові надати кредит на житло, встановили надхмарні відсотки. Наприклад, у "ПриватБанку" видають іпотечні кредити в гривні під 22,9% річних, під 25% можна узяти гривневу позику в "Унікредит Банку". Трохи кращі умови у банку "Фінанси і Кредит", де ставка складає 19,2%, і ОТП Банку - 18,2% річних. Також значно подорожчали останнім часом іпотечні кредити у валюті.

В результаті, за даними групи компаній "Планета оболонь", кількість операцій з використанням позикових коштів скоротилася з 62% у січні до 36% в квітні. Ситуація в травні ще більш загострилась. Нинішній стан ринку загрожує обвалом цін, проте можливість такого повороту подій ріелтори категорично заперечують.

"У агентствах практично повністю заморожені базові фінансові потоки, адже клієнти звертаються в агентство не просто з проханням купити або продати житло, але і допомогти з видачею кредитів", - пояснює Володимир Степенко, маркетинг-директор компанії SV Development.

За його словами, топ-менеджери провідних агентств нерухомості зараз намагаються вийти з ситуації, що склалася, шляхом особистих домовленостей з керівниками підрозділів в банках. Але бажаного результату поки немає.

Підтверджує цю інформацію і заступник директора агентства "Альянс Брок+" Сергій Підгородний. "Проблеми з кредитуванням почалися 4 квітня, загострилася ситуація, починаючи з 25 квітня. Банки практично повністю відмовилися видавати кредити", - констатує він. Згідно з підрахункам Підгородного, з кінця квітня кількість операцій на ринку зменшилася втричі.

"Ринок абияк функціонує, але тільки за рахунок тих операцій, які стосуються переїзду або розселення сімей. Багато операцій не відбулось. Люди отримували попередню згоду у банку, платили аванс, а потім банк відмовляв у кредиті і люди втрачали свої гроші", - говорить генеральний директор агентства нерухомості "Український будинок" Руслан Безуглий.

Торкнулися проблеми з кредитуванням і первинного ринку. Христина Сичюнене, начальник відділу продажів компанії "Регіональні будівельні інвестиції", відзначає відсутність клієнтів, які купують квартири в кредит.

"Ми працюємо з банком "Надра". Зараз він встановив дуже невигідні умови - 16% річних в доларах. Зрозуміло, що люди не погоджуються на такі відсотки. Багато клієнтів оформляють заявку і беруть 15 днів на те, щоб знайти інший банк. Поки безрезультатно", - нарікає начальник відділу продажів.

Попри складність ситуації, оператори ринку не хочуть говорити про можливе зниження цін.

"Якщо у людей немає грошей на купівлю житла, то зниження вартості квадратного метра все одно не допоможе їм купити квартиру", - вважає Христина Сичюнене.

Борис Куценко, експерт агентства "Паркер і Оболенський", упевнений, що найімовірніше виглядає корекція цін на нерухомість залежно від типу житла.

"Нові квартири залишаться у нинішніх цінах, а старі квартири трохи впадуть в ціні. Зниження цін якщо і буде, то плавне. Чекати різкого обвалу або зниження цін не варто", - намагається запевнити фахівець.

На думку аналітиків, зниження цін також уникатимуть і забудовники. "У березні деякі забудовники навіть підняли вартість квадратного метра. Це пов"язано з подорожчанням енергоносіїв, будматеріалів", - говорить Куценко.

Разом з тим експерти прогнозують, що через проблеми з фінансуванням з будівельного ринку можуть піти багато компаній, менші за калібром. "Вони будуть змушені перепродувати свої будівельні майданчики іншим, крупнішим забудовникам", - резюмує Володимир Степенко.

Природно, експертам і аналітикам невигідно пророкувати самим собі обвал цін на нерухомість. Проте, як свідчить практика, і враховуючи, що уряд продовжить зміцнювати нацвалюту, залишаючи міжбанк на "голодному пайку", "перегрітий" ринок нерухомості не зможе довго утримувати ціни. І, хоча це може викликати різке падіння зростання ВВП, ціни на житло неминуче знизяться, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Ринок нерухомості паралізовано: криза іпотечного кредитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі