середа, 30 травня 2007 19:10

Риба масово гине в Дніпрі через спеку

Учені припускають, що масова загибель риби в пониззі Дніпра, зафіксована в Херсонській області в середині травня, може бути викликана отруєнням токсинами, що утворюються при цвітінні синьо-зелених водоростей.

Подібна версія була висловлена в середу на засіданні спеціальної комісії Херсонської обласної держадміністрації (створеної для виявлення причин рибного мору) кандидатом ветеринарних наук, доцентом кафедри рибництва Херсонського аграрного університету Віталієм Оліфіренко.

За словами вченого, аномальний перехід від холоду до спеки цієї весни не дозволив рибі позбавитися від токсинів, що утворилися при цвітінні синьо-зелених водоростей, накопичених ще з осені.

"Токсини, що утворилися при розпаді водоростей після цвітіння в липні-серпні риба зазвичай накопичує восени, проте вони не шкодять їй, оскільки в цей період року температура води знижується, і біологічні процеси в риб"ячому організмі затихають. Навесні, як правило, ці токсини виводяться", - пояснив він.

Спека цією весною привела до того, що водорості почали цвісти раніше, тим самим, збільшуючи токсичність води.

"Риба ще не встигла вивести старі токсини, а тут вже з"явилися нові, це і могло погубити її", - констатував учений.

Загибель риби також могла бути викликана аміаком і сірководнем, що утворюються при анаеробному (безповітряному) розкладанні водоростей на глибині від 3 м в слабо проточній воді.

За даними обласної санітарно-епідеміологічної станції, в області кількість загиблої за травень риби може обчислюватися десятками тонн, повідомляє Інтерфакс-Україна.




Зараз ви читаєте новину «Риба масово гине в Дніпрі через спеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі