вівторок, 12 березня 2019 15:41

"РФ використовує імперську історію проти нас" - В'ятрович розповів, як буде проходити деколонізація

"РФ використовує імперську історію проти нас" - В'ятрович розповів, як буде проходити деколонізація
Володимир В'ятрович: спадщина імперії використовується сучасною російською пропагандою для поширення впливу на Україну. Дуже важливо, щоб ми позбавили їх цієї можливості. Фото: Сергій Старостенко

Після декомунізації в Україні ще залишилось багато аспектів, які Росія може використовувати для відновлення свого впливу на наші території. Росіяни завжди спекулювали питанням національної пам'яті та історії для виправдання своєї агресивної політики.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить керівник Інституту національної пам'яті України Володимир В'ятрович.

- Мова йде про ХVІІ - ХVІІІ століття, коли частина нашої території була колонізована Російською імперією. У першу чергу це стосується півдня та сходу України. Росіяни подають нашу історію таким чином, ніби до появи на цих територіях імперії, вони не мали свого минулого. Це використовується сучасною російською пропагандою для поширення впливу на Україну. Дуже важливо, щоб ми позбавили їх цієї можливості. Саме тому у рамках деколонізації ми говоримо про російську імперську спадщину, якої за кілька сотень років назбиралось досить багато.

Чим деколонізація має принципово відрізнятися від декомунізації?

- З одного боку - це схожі процеси, адже ми намагаємось нівелювати історичний вплив ворожої держави на наше сьогодення. Але є певні відмінності. Коли проводили декомунізацію, могли опиратися на досвід інших пост-комуністичних держав східної Європи, які успішно реалізували цей процес. У випадку деколонізації ми не маємо безпосереднього аналогу, на який можна було б орієнтуватися. Розуміємо, що реалізація політики деколонізації має проводитись у рамках масштабної дискусії. Це необхідно, щоб чітко сформувати план дії. Декомунізації, яка оформилась у законопроект 2014 року, теж передували жваві обговорення на початку 1990-2000-их років. На жаль, про деколонізацію ми починаємо говорити тільки зараз.

На які основні аспекти варто звернути увагу в рамках деколонізації? Можливо є якісь пріоритети.

- Точні пріоритеті та напрямки плануємо сформувати у ході дискусії з фахівцями, істориками, представниками громадськості. Плануємо позбавляти Україну прямих імперських символів. Це можуть бути назви населених пунктів, топоніми, пам'ятники. У першу чергу варто зосередитися на тому, що пов'язано з військово-політичними діячами Російської імперії, які сприяли перетворенню України на колонію. Ми не говоримо про культурні пам'ятки тих часів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нам треба провести дерусифікацію - Панченко

Ви говорили про перегляд дат заснування певних міст, наприклад, Дніпра, Одеси, Павлограда. Чому це так важливо?

- У контексті російської пропаганди території східної та південної України позиціюють як фактично створені та сформовані за часів імперії. Москва використовує цю перекручену версію історії для просування своїх прав на українські землі та виправдання агресивної політики. Ті дати заснування, що ми знаємо зараз, є абсолютно не історичними, а політично-пропагандистськими. Дуже важливо показати забуте українське коріння цих територій, які мають набагато глибшу історію, ніж нам намагаються нав'язати росіяни.

У чому полягає складність у проведенні деколонізації?

- Основна складність у тому, що нам важко буде знайти якісь аналоги, на які могли б орієнтуватися. Також негативом є те, що тема деколонізації недостатньо проговорена в українському суспільстві. До неї треба було підходити поступово. Декомунізація дозволила нам зараз вже піднімати цю тему та починати обговорювати подальші дії. Починати деколонізацію раніше було нереально, адже це процеси, які мають поступово перетікати один в одний, а не проводитися паралельно.

Які закони треба прийняти, аби офіційно почати деколонізовувати країну?

- Зараз важко говорити, як варто офіційно декларувати цей процес. Саме тому необхідне всеукраїнське обговорення. Зараз поки не можна сказати, чи треба буде приймати окремий закон, чи можна буде обмежитися додатковими підзаконними актами.

Як ще можна зменшувати історичний вплив Росії на наше сьогодення?

- Найбільш дієвий метод - це просування українського культурного продукту у народні маси. Популяризувати українські фільми, книги. Мотивувати людей вивчати та аналізувати історію. Публічно відкривати маловідомі історичні факти з життя України. Показувати самобутність та незалежність українського минулого.

Як можна оцінити результати декомунізації? Що вдалось, що - ні?

- Завдання, що ми ставили перед собою, розпочинаючи декомінузацію - це позбавлення від символіки комуністичного тоталітарного режиму у вигляді пам'ятників, назв вулиць або населених пунктів. У цілому це завдання виконано. На жаль, є ще певні недопрацювання. У Києві досі стоїть пам'ятник Миколі Щорсу (один з керівників більшовицької армії, що захоплювала Україну у 1919 році, очільник групи радянських військ Київського напряму. - Gazeta.ua). На щиті Батьківщини-Матері все ще видніється величезний символ СРСР - серп та молот. Ми робимо усе, щоб усунути ці моменти. У ситуації з Батьківщиною-Матір'ю його варто зрізати або закрити якоюсь іншою площиною. Але це вже більш технічні питання і вони стосуються інженерів. Складність тут полягає у масштабності пам'ятника та робіт, що необхідно провести, аби таки прибрати символ СРСР зі щита.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щорсу приготуватись: демонтували пам'ятник російському полководцю

Коли можна буде зробити висновок, що ми остаточно звільнились від впливу СРСР, Російської імперії та РФ на життя України? Коли зрозуміємо, що деколонізація успішно завершилась?

- Це буде залежати від того, наскільки наполегливо суспільство, влада, Інститут національної пам'яті буде цим займатися. Коли мова йде і про деколонізацію, і про декомунізацію - це лише початкові етапи переосмислення історії та сьогодення української держави. Набагато важливішим є те, що слідує за ними. Розвиток власної історії та культури, популяризація їх серед населення.

Західна Україна теж перебувала під контролем імперій - Польської, Австро-Угорської. Чи треба деколонізувати ці території?

- Це питання теж може бути предметом дискусії. Якщо побачимо, що на заході України є якісь приклади імперського минулого, що можуть використати проти нас зараз, будемо з ними боротися. Але західні лідери на сьогодні не проводять такої агресивної політики, як Росія. Вони не спекулюють історичними питаннями, намагаючись відновити свої колишні імперії. Не виправдовують незрозумілі територіальні претензії своїм викривленим баченням минулого. Саме тому у контексті деколонізації ми зосереджуємо свою увагу саме на спадщині Російської імперії.

Інститут національної пам'яті планує у 2019 році розпочати деколонізацію України. Тобто звільнення від історичних символів Російської імперії. Про це Володимир В'ятрович заявив на прес-конференції 22 лютого.

Зараз ви читаєте новину «"РФ використовує імперську історію проти нас" - В'ятрович розповів, як буде проходити деколонізація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі