Ексклюзиви
середа, 16 квітня 2008 18:50

РФ розпочала процедуру визнання Абхазії та Південної Осетії

Президент Росії Володимир Путін доручив МЗС "конкретно допомогти" населенню Абхазії та Південної Осетії, при цьому вже не роблячи акценту на "громадянах Росії". Допомога буде всебічною, а вчорашню резолюцію Радбезу ООН щодо подовження мандату Місії ООН у Грузії до жовтня 2008 року Росія розцінює як підтримку міжнародного співтовариства.

Тбілісі обіцяє "дати адекватну відповідь на спробу Москви юридично оформити відносини" з невизнаними республіками, Рада національної безпеки під головуванням президента Михаїла Саакашвілі зібралася на термінове засідання.

У повідомленні російського зовнішньополітичного відомства йдеться: "Доручення спрямовані на реалізацію заявленого курсу російського керівництва на надання відповідно до норм міжнародного права конкретної підтримки населенню двох республік, російських громадян, що мешкають там, зокрема з урахуванням... рекомендацій, висловлених Державною Думою".

Уряду Російської Федерації доручено взаємодіяти з фактичними органами влади Абхазії та Південної Осетії, включаючи організацію співпраці в торговельно-економічній, соціальній, науково-технічній галузях, у сфері інформації, культури та освіти, зокрема з залученням російських регіонів.

Раніше йшлося "про підтримку громадян Росії, що проживають на території двох республік". Це зауваження було формальним, оскільки майже у всіх є російські паспорти, проте показовим.

Нині тон змінився.

"Головним мотивом усіх наших дій на цьому напрямі є турбота про інтереси населення Абхазії та Південної Осетії, зокрема, російських громадян, що мешкають там. - йдеться в повідомленні МЗС. - За роки тривалих конфліктів мешканці цих невизнаних республік опинилися в тяжкому становищі. Вони фактично були позбавлені можливості реалізувати універсальні права на гідне життя і стійкий розвиток. Їхнє становище погіршується діями Тбілісі, який ігнорує можливості чинних механізмів для налагодження нормальних економічних стосунків, вирішення соціальних проблем в Абхазії і Південній Осетії".

У Сухумі заявляють, що дане Путіним доручення МЗС Росії щодо Абхазії та Південній Осетії - крок у напрямку визнання незалежності республік. "Доручення президента Росії уряду РФ стосовно Абхазії та Південної Осетії є ще одним кроком, що наближає незалежність наших республік", - заявив міністр закордонних справ невизнаної республіки Абхазія Сергій Шамба.

"Фактично, Абхазія зараз стоїть на фінішній межі перед стрічкою, за якою, - визнання нашої незалежності, - підкреслив міністр. - Ці рішення - послідовний і рішучий крок з боку Росії на вибудовування цивілізованих відносин з Абхазією та Південною Осетією. Ці рішення призведуть до бурхливого розвитку економічних стосунків між Росією і нашими республіками".

"Визнання паспортів, по суті, і має означати визнання нашої республіки з боку Росії. Не квапитимемо події, але ми сподівалися на такий послідовний, поступальний рух на шляху до цієї мети. Тому те, що відбувається, нас не дивує - це результат процесу, який триває певний час", - заявляє Шамба.

"Після визнання незалежності Косова світ змінився, і кроки Росії стосовно Абхазії та Південної Осетії лише підтверджують це", - заявив міністр.

Коментуючи заяву МЗС РФ про те, що здійснювати консульські функції в Абхазії та Південній Осетії будуть органи МЗС на півдні Росії, Шамба зазначив, що коли в Абхазії буде відкрито представництво Росії, "тоді можна буде говорити про встановлення дипломатичних стосунків між РФ і Абхазією". "Поки такого рішення ще немає", - сказав він.

Тріумфують і в Південній Осетії - там доручення президента теж розцінили як перший крок до визнання. "Це початок визнання незалежності наших держав. Це фактична реалізація всіх методів, про які згадував президент РФ, кажучи, що вони не повторюватимуть косовський варіант, і у Росії є свої заготовки ", - сказав глава МЗС невизнаної республіки Південна Осетія Мурат Джіоєв.

Тбілісі розцінює дії Росії зі встановлення юридичних стосунків з Абхазією та Південною Осетією як спробу утиснути суверенітет Грузії, заявив у середу журналістам грузинський держміністр у питаннях Євроінтеграції Георгій Барамідзе.

"Спроби російської сторони юридично оформити стосунки з сепаратистськими регіонами Грузії отримають реакцію з боку уряду, держави і народу Грузії. Про це мусять знати в Росії і усвідомлювати всі наслідки провокаційних кроків", - сказав Барамідзе.

За його словами, "будь-які дії російської сторони, спрямовані на утиск суверенітету і здійснення фактичної анексії території Грузії отримають адекватну відповідь".

У свою чергу, голова парламентського комітету із зовнішніх зв"язків Костянтин Габашвілі заявив: "Дії Росії схожі на агресію. Москва без офіційного визнання Абхазії та Південної Осетії здійснює кроки щодо фактичної анексії територій Грузії".

Встановлюється перелік документів, що визнаються в Російській Федерації, видаються фізичним особам фактичними органами влади Абхазії і Південної Осетії.

Визнається правосуб"єктність юридичних осіб, зареєстрованих відповідно до законодавства Абхазії та Південної Осетії, яке розглядається як особистий закон таких юридичних осіб.

Федеральним органам виконавчої влади доручено здійснювати співпрацю з Абхазією та Південною Осетією в рамках правової допомоги у цивільних, сімейних та кримінальних справах.

Територіальні органи МЗС Росії в Краснодарському краю і в Республіці Північна Осетія - Аланія у разі потреби здійснюватимуть окремі консульські функції на користь осіб, що постійно проживають в Абхазії і Південній Осетії.

15 квітня Рада безпеки ООН відповідно до плану роботи ухвалила резолюцію про подовження мандату Місії ООН щодо спостереження в Грузії (МООНГ) аж до жовтня 2008 року.

Напередодні, 14 квітня, відбулися консультації, під час яких члени Радбезу обговорили доповідь генсека ООН Пан Гі Муна про ситуацію в зоні конфлікту.

У доповіді міститься рекомендація подовжити мандат МООНГ. Водночас, генсек оцінює в цьому документі обстановку в зоні конфлікту як "в цілому стабільну".

А посол із особливих доручень Владислав Чернов, що очолював на консультаціях по грузино-абхазькому конфлікту російську делегацію, зазначив, що ситуація в зоні конфлікту "в цілому складна", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «РФ розпочала процедуру визнання Абхазії та Південної Осетії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути