четвер, 08 травня 2008 14:19

РФ погрожує збільшити чисельність миротворців в зоні грузино-абхазського конфлікту

Міністерство оборони РФ заявило, що чисельність російських миротворчих сил в зоні грузино-абхазського конфлікту складає близько 2,5 тисяч військовослужбовців, проте у разі подальшого загострення обстановки їх кількість може бути збільшена до максимально допустимої чисельності - 3 тисяч осіб.

"До прибуття додаткових підрозділів чисельність особового складу Колективних сил по підтримці миру СНД в зоні грузино-абхазького конфлікту складала 1997 осіб. З урахуванням підрозділів, що поступили, загальна чисельність миротворців досягла 2542 військовослужбовців", - мовиться в повідомленні управління інформації і суспільних зв"язків Міноборони РФ.

У Міноборони підкреслюють, що це не суперечить рішенню "про використання Колективних сил з підтримки миру в зоні грузино-абхазького конфлікту", що набув чинності 22 серпня 1994 року і що встановлює штатну чисельність контингенту в межах 2,5-3 тисяч осіб.

"Подальші кроки силових відомств Грузії по нарощуванню угрупування військ в конфліктній зоні можуть лише привести до вимушених і адекватних дій російської сторони з приведення миротворчого контингенту до гранично встановленої чисельності ", - мовиться в офіційному повідомленні.

У свою чергу Тбілісі вимагає вивести з Абхазії додаткові сили миротворців, а також надати карту їх розташування.

Нагадаємо, ситуація в зоні грузино-абхазського конфлікту загострилася після того, як Росія зняла обмеження стосовно Абхазії і запропонувала зробити це країнам СНД, а також після доручення Володимира Путіна допомогти населенню Абхазії і Південної Осетії, не виділяючи громадян РФ.

23 квітня МЗС Грузії розкрив список претензій, які Саакашвілі висловив Путіну по телефону.

Зазначимо, що російські миротворці в зонах міжнаціональних конфліктів несуть службу в посиленому режимі, заявив в середу журналістам головком Сухопутними військами генерал армії Олексій Маслов, передає "Новости-Грузия".

"Останнім часом особливо загострилася ситуація в Абхазії. Уряд Грузії, форсуючи військові приготування поблизу зон безпеки, встав на шлях усвідомленого нагнітання напруженості в регіоні. У цих умовах додаткове введення російських підрозділів в зону конфлікту залишається вирішальним чинником запобігання ескалації напруженості. Ці заходи вжиті виключно в цілях недопущення будь-якого можливого кровопролиття в Закавказзі", - сказав генерал.

Додаткові миротворчі підрозділи, прибулі в зону грузино-абхазського конфлікту, здійснюють спостереження за адміністративним кордоном Грузії і Абхазії, а також в районі Кодорського хребта, повідомляє управління інформації і суспільних зв"язків Міноборони РФ.

Миротворці здійснювали спостереження за місцевістю уздовж адміністративного кордону Грузії з Абхазією і в районі Кодорського хребта. Особовий склад, не задіяний в несенні служби на наглядових постах, продовжував впорядкування базового табору, мовиться в повідомленні.

Зазначимо, що в кінці квітня в Ткварчельський район було додатково введено близько 450 російських десантників. У повідомленні Міноборони РФ наголошується, що миротворці, які не несуть службу на наглядових постах, облаштовують парк бойових машин, їдальні, склад озброєння і боєприпасів, обладнали огорожі, а також місця несення служби добовим нарядом.

Тим часом, 10 травня до Абхазії з дводенним візитом прибуває делегація США, у складі якої помічник заступника Держсекретаря США Метью Брайза, посол США в Грузії Джон Теффт, радник з розв"язання конфліктів Майкл Карпентер, керівник відділу політики і економіки посольства США в Грузії Бриджіт Брінк.

Про це журналістам повідомили у відділі Госпротокола МЗС Абхазії, передає "Кавказский узел".

Цього ж дня в Сухумі відбудеться зустріч з місцевими неурядовими організаціями. У другій половині дня делегація США відвідає Гагру.

11 травня в прикордонному Гальськом районі Абхазії відбудуться зустрічі з керівником Гальського сектора Місії ООН, постійним представником президента Русланом Кишмарія і місцевими неурядовими організаціями.

Нагадаємо, що 23 квітня в Нью-Йорку на вимогу Грузії відбулося засідання Ради Безпеки з ситуації в зоні конфлікту. На скликанні засідання Радбезу ООН наполіг Тбілісі після інциденту з грузинським літаком-розвідником, 20 квітня збитим в небі над Абхазією. Тоді міністр оборони Грузії Давид Кезерашвілі заявив, що в Абхазії немає винищувачів, і літак МІГ-29, грузинський літак-розвідник міг належати тільки Росії.

У Абхазії, проте, стверджують, що безпілотний літальний апарат був збитий літаком Л-39 абхазьких ВВС, і категорично заперечують причетність до інциденту російської авіації.

Слід зазначити також, що інавгурація Дмитра Медведєва пройшла на тлі різкого загострення ситуації в зоні грузино-абхазського конфлікту. Залишаючи президентський пост, Володимир Путін спантеличив свого наступника розпорядженнями про нарощування співпраці з фактичними органами влади невизнаних республік.

Попри те, що Кавказ не був основним фоном нинішнього циклу зміни найвищих органів влади в Росії (як це було в 1999-2000 роках, на початку президентської кар"єри Володимира Путіна), кавказька тема як і раніше гостра для російської внутрішньої і зовнішньої політики, повідомляє Интерфакс.

Зараз ви читаєте новину «РФ погрожує збільшити чисельність миротворців в зоні грузино-абхазського конфлікту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі