пʼятниця, 04 квітня 2014 17:07

Резиденцію "Залісся" хочуть зробити національним парком
11

Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО

Державну резиденцію "Залісся", яку називають президентськими мисливськими угіддями, пропонують зробити національним парком. Про це під час рейду до "Залісся" зазначили екологи.

"У 2009 році Віктор Ющенко підписав Указ про реорганізацію "Залісся" в національний природний парк, але чинності цей документ так і не набув. Ми звертаємося із цим проханням до нового уряду. Об'єкти, що тут розташовані, мають високу природоохоронну цінність. Це лісове господарство треба перетворити на національний парк, де люди могли б гуляти, а екологи - займатися науково-дослідницькою діяльністю", - розповіла Світлана Берзіна, президент громадської організації "Жива планета".

Територія "Залісся" сягає 14,8 га. Тут – багато тварин і рослин, що занесені до "Червоної книги" України, говорить еколог Володимир Борейко:

"В угіддях живуть 7 видів копитних тварин – дві тисячі голів. Є дви види оленів, зубри, лосі, лані, косулі, кабани. Є фазани, зайці, лиси. Чисельність оленів – у вісім разів більша за норму. Вони можуть з'їсти увесь ліс. Їх розводять, аби відстрілювати, але потім кажуть, що тут ніхто уже давно не полює".

Заліське заповідно-мисливське господарство було створене у 1957 році біля села Залісся Броварського району на Київщині. Колись тут полювали Микита Хрущов, Леонід Брежнєв, Володимир Щербицький, заїжджав у гості до радянських парламентарів Фідель Кастро. На початку 1990-х статус заповідно-мисливського господарства був знятий із Залісся. З 1995 року об'єкт набуває статусу державної резиденції. З 2000 року тут відновлюються закриті полювання. У 2010 році Віктор Янукович відзначає у "Заліссі" своє 60-річчя, для чого асфальтує кормову галявину посеред лісу.

Зараз ви читаєте новину «Резиденцію "Залісся" хочуть зробити національним парком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі