пʼятниця, 20 серпня 2021 17:31

Реванш криміналітету. Як і чому ОП затіяли кадрові перестановки в НПУ

Реванш криміналітету. Як і чому ОП затіяли кадрові перестановки в НПУ

"Зелений режим" вже довів не раз - тут професійно, ну просто майстерно вміють звільняти і втрачати кадри - з призначеннями, на жаль, поки так не досягли успіху. За останні два роки досвід і професіоналізм з лав керівництва країни витікали, як пісок крізь пальці. При цьому те, що відбувається часто прикривали зрадопереможними і абсолютно порожніми гаслами про боротьбу, наприклад, з корумпованою спадщиною попереднього режиму. Тепер добралися і до МВС. І ось на порядку денному чергова порція відставок, ось тільки на цей раз до ситуації, як виявилося, причетні представники тіньового світу.

Весь цей час Міністерство внутрішніх справ, перебуваючи під керівництвом Авакова, було останнім механізмом в країні, які працюють злагоджено і стабільно посеред цілковитого хаосу і, здавалося б, нескінченного переділу. Тепер же, як то кажуть, понеслась... Навіть якщо закрити очі на блюзнірські плани ОП з розчленовування колись наймогутнішої імперії Міністерства внутрішніх справ, залишається інша, не менш важлива проблема. Кадри... Після відставки Авакова в структурі почався колосальний кадровий відтік - люди почали відлітати сотнями. Одна справа знайти заміну середній ланці, зовсім інше - коли мова йде про досвідчених керівників, на яких тримається структура тієї ж Нацполіції.

Загалом, систему залихоманило, а це загрожує розгулом злочинності - тривожні дзвіночки вже почали надходити. Під шумок природної кадрової плинності пішли сумнівні відставки досвідчених і професійних керівників, які демонстрували високі показники роботи. Так, з незрозумілих на перший погляд причин, у відставку відправляють ряд посадових осіб, і в першу чергу - заступника голови Нацпола Євгена Коваля - начальника кримінальної поліції, і Руслана Марчука - главу департаменту стратегічних розслідувань. Цікаво, що саме ці люди брали безпосередню участь в боротьбі проти злодіїв в законі. Зокрема були учасниками формування рішень РНБО щодо санкцій на злодіїв в законі і виконували ці рішення. Так, ще з травня було депортовано близько 3-х десятків кримінальних авторитетів, які потрапили під санкції. Здавалося б - робота йде успішно, однак за інформацією з внутрішніх джерел в органах, виявляється, якраз це і стало причиною для їх "усунення" з системи. Криміналітет зажадав реванш.

Справа в тому, що останні пертурбації в МВС і сходження нового міністра дали "тіньовикам" зелене світло: як стало відомо з джерел, багато з раніше звільнених представників криміналітету знайшли підхід до нового глави МВС Дениса Монастирського, або точніше - до Офісу президента. Монастирський, на жаль, не має ні професіоналізму, ні досвіду для роботи на тій посаді, куди його посадив ОП. Та й навіщо? Адже його негласні посадові обов'язки, схоже, зовсім не мають на увазі управління системою МВС. Усі які звідти команди він виконує блискавично, використовуючи професіоналів в якості витратного матеріалу. Що буде з країною, коли вона втратить професійних кадрів - над цим тепер не замислюються ні в МВС, ні в ОП.

Суть проблеми в який раз зводиться, схоже, до повного нерозуміння процесів можновладцями, і одна з найбільших прогалин - повна відсутність державного мислення. Це штовхає їх спиратися на чужу силу і чужий вплив - в рамках держави таку силу представляють саме злодії в законі. Однак, такий "політичний вектор" веде до того, що Офіс президента фактично стає шістками верхівки кримінального світу. А з Ковалем і іншими відбувається наступне: ОП просто використовували їх, як і багатьох інших професіоналів, в своїх цілях, отримали результат, а потім, побоюючись удару "з тіні", пустили їх під ніж на догоду криміналітету.

Бракує гарту тамтешнім ватажкам, щоб тримати удар...

Так що, з приходом нової влади в МВС держава, схоже, неминуче чекає розгул криміналу. "За ширмою" багато представників органів починають співпрацювати з тіньовим світом фактично на партнерських умовах...

Що стосується співробітників правоохоронної системи, їх положення також вкрай незавидне... Відставка - це одне, але робота правоохоронців пов'язана з колосальними ризиками, які часто навіть не беруть до уваги, з загрозою здоров'ю і навіть життю. Система повинна забезпечувати безпеку і захист співробітникам правоохоронних структур, проте з останніми переділами багато, як вже стало зрозуміло, виявилися без захисту зокрема перед представниками тіньового світу. І найближчим часом, швидше за все, співробітники Нацполіції можуть зіткнутися і з впливом іншого роду з боку криміналітету - яким воно буде, ну це вже залежить особистих інтересів і можливих домовленостей. А що стосується тих, хто не захоче йти - то ясна річ, якщо підніметься галас, влада, щоб зберегти обличчя перед громадськістю, слідом сфабрикує якесь міні-шоу і "домалює" відсутні аргументи для їх відставки...

Зараз ви читаєте новину «Реванш криміналітету. Як і чому ОП затіяли кадрові перестановки в НПУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі