середа, 16 квітня 2008 14:54

Рельєфи афінського Парфенона замінять копіями

Сімнадцять плит з рельєфами (метоп), що залишаються на знаменитому Парфеноні в Афінах, замінять копіями, передає РІА "Новости" з посиланням на повідомлення глави археологічного управління по утриманню пам"ятників Акрополя Александроса Мантіса.

Парфенон, головний храм античних Афін і один з найбільш відомих пам"ятників класичної старовини, був побудований в 447-438 роках до нашої ери архітекторами Іктіном і Каллікратом, а потім прикрашений фризом, виконаним майстернею великого скульптора Фідія. Історичні катаклізми значно пошкодили Парфенон.

В даний час пам"ятник посилено реставрують. "Було ухвалено рішення зняти 17 метоп - дві з північного фасаду, 14 із західного і одну з південного, і замінити їх копіями. Оригінали будуть відреставровані і поміщені в новий музей Акрополя", - повідомив Мантіс.

За його словами, знамениті рельєфи вже реставрувалися в 1989 році, проте несприятлива дія забрудненої міської атмосфери привела до необхідності нової реставрації.

Спочатку на Парфеноні було 92 метопи з рельєфом, які разом з плитами-тригліфами утворювали фриз храму. Горельєфи на метопах східного фасаду зображали гігантомахію - битву богів і титанів, західний фасад був присвячений амазономахії - міфічній битві афінян і амазонок. Сюжет південних метоп - битва легендарного племені лапіфів з кентаврами. Нарешті, метопи північного фасаду, що збереглися найгірше, представляли падіння Трої.

На теперішній час збереглися близько 60 метоп, багато з них - у фрагментарному вигляді. 15 метоп були зняті на початку 19 століття британським лордом Елгіном і знаходяться зараз в Британському музеї в Лондоні, ще одна в тому ж віці була дарована Лувру. В Афінах знаходиться 42 метопи.

Знамениті рельєфи не раз піддавалися руйнуванню. Так, в раннє Середньовіччя, коли Парфенон був перетворений на церкву, християни знищили всі північні метопи на тій підставі, що вони зображали язичницькі сюжети. Парадоксальним чином віруючі пощадили метопу із зображенням богинь Афіни і Гери, оскільки прийняли сюжет за Благовіщення. Південний фасад храму був жорстоко пошкоджений в 17 столітті, коли вибухнув пороховий склад, влаштований в Парфеноні.

Реставрація метоп стане одним із завершальних етапів формування колекції нового музею Акрополя біля підніжжя "священної скелі", повідомив Александрос Мантіс.

Зараз ви читаєте новину «Рельєфи афінського Парфенона замінять копіями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі