середа, 09 січня 2008 10:52

Рейтинг мільярдерів Росії

У Росії за минулий рік виросла кількість мільярдерів, причому багатих стало більше, і багаті стали ще багатшими. Подробиці і підрахунки приводить "Комерсант"  в своєму спеціальному виданні "" - Перший рейтинг".

Традиційний рейтинг видання включає не всіх мільярдерів, а тільки легальних, як прийнято говорити "білих".

91 офіційний мільярдер зразка 2007 року володіють в цілому 10,637 трлн крб. Капітал найбагатшого упевнено наближається до відмітки 500 млрд рублів.

З акціонерним капіталом у розмірі 489,5 млрд крб. рейтинг очолив власник контрольних пакетів акцій "Северстали" і "Силових машин" Олексій Мордашов. Рік тому він займав четвертий рядок рейтингу з 291,2 млрд рублів.

Торішній і позаторішній лідер рейтингу офіційно найбагатших росіян, глава НЛМКВолодимир Лісін, за підсумками 2007 року зайняв друге місце, поступившись новому лідерові "всім" неповних 3 млрд рублів. За рік капітал голови ради директорів НЛМК виріс більш ніж в півтора рази - з 309,5 млрд до 486,8 млрд рублів.

Володимир Потанін і Михайло Прохоров, схоже, востаннє поділили місце в рейтингу. Оцінка акціонерного капіталу всіх учасників рейтингу проводилася за станом на 1 грудня 2007 року, коли так зване розлучення Потаніна і Прохорова ще не відбулося до кінця. За ситуацією на вказану дату вони ділили третій рядок таблиці з 435 млрд рублів на кожного (у 2006 році вони поділили друге місце з 307,8 млрд рублів у кожного).

Серед дебютантів рейтингу найвищий результат показав Віктор Рашников, що зайняв шосту строчку таблиці з акціонерним капіталом 319,1 млрд рублів. Особистий статок голови ради директорів і найбільшого акціонера ВАТ "Магнітогорський металургійний комбінат" вдалося оцінити після IPO Магнітки, проведеного в квітні 2007 року на Лондонській фондовій біржі.

Будівництво в рейтингу представлене декількома дебютантами. Двоє з них поділили 12-е місце. Це співвласники групи компаній ПІК Кирило Пісарев і Юрій Жуков, що володіють акціонерними капіталами по 148,3 млрд рублів.

Про те, що Сулейман Керімов небідна людина, можна було здогадатися і раніше. Але тільки в 2007 році стало ясно, що капітал власника контрольного пакету акцій "Поліметалла" ніяк не менший 39,2 млрд рублів.

У декількох дебютантів рейтингу прізвища відомо за імена. Наприклад, у акціонера банку "Санкт-Петербург" Сергія Матвієнко (83-е місце, 1,5 млрд крб.). То ж можна сказати про дрібних (відносно) акціонерів Лукойлу Ларисі і Юсуфі Алекперових (76-і і 77-і місця, 2,5 млрд і 2,4 млрд рублів відповідно).

Проте знайшлася категорія рублевих мільярдерів, яка опинилася за межами рейтингу. В ході виборчої кампанії по виборах в Державну думу п"ятого скликання декілька кандидатів в депутати, згідно з законодавством, декларації, що подавали в ЦВК, про доходи і майно, задекларували річні доходи і банківські внески на суми понад 1 млрд рублів.

Так, депутат-комуніст Сергій Муравленко має, за власним визнанням, внесок в Російському банку розвитку на суму 2 466 616 714 рублів 99 коп. Губернатор області Самари Володимир Артяков, що попрацював на виборах "паровозом" (його думський мандат був переданий товаришеві по партії), ще до обрання на пост губернатора заробив за рік 1 433 221 000 рублів. Інший єдинорос, Владислав Матусов, заробив за рік 1 162 942 060 рублів, а крім того, мав рахунку в банках трьох країн на загальну суму близько 1,3 млрд рублів.

Зараз ви читаєте новину «Рейтинг мільярдерів Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі