вівторок, 08 квітня 2008 16:14

Рейтинг бестселерів усіх часів і народів

Рейтинг бестселерів усіх часів і народів
How Stuff Works, підрозділ Discovery Communications, представив рейтинг бестселерів усіх часів і народів. Поки філософсько-релігійним фоліантам вдається випереджати книги про Гаррі Поттера, проте сумарний наклад Поттеріани уже наближається до деяких духовних праць.

Перше місце у рейтингу посіла Біблія – книга, котра розлогого опису не потребує. Усього її було продано 5-6 мільярдів примірників. Друге місце у "Цитат від Мао Цзедуна" – 900 млн екземплярів. Третя позиція належить Корану з 800 млн книг.

На четвертому місці – "Дзиньхуа Зидіан" (Xinhua Zidian) – кишеньковий словник китайських ієрогліфів, випущений видавництвом Commercial Press. Вперше його було укладено 1953 року відомим лінгвістом Веєм Жангонгом (Wei Jiangong). Словник містить понад 3,5 тис. складних слів та 11,2 тис. логограм, витримав 10 перевидань і надзвичайно популярний серед студентів.

П"яте місце – "Книга Мормона". Один зі священних текстів у релігійній течії "Святих останніх днів". Ця книга названа на честь пророка-історика Мормона, який, згідно з текстом, уклав більшу частину книги. Опублікував книгу Джозеф Сміт (Joseph Smith, Jr.) у 1830 році.

Із шостої позиції топ-21 починається зірковий шлях Гаррі Поттера. Серія книг британської письменниці Джоан Роулінг отримала міжнародне визнання, завоювала десятки премій і має сумарний тираж близько 400 млн примірників. Книги серії у рейтингу від HowStuffWorks посідають, крім шостої, ще й 9, 11, 13, 14, 15 позиції. Хлопчик-чарівник Гаррі Поттер став світовим брендом, а твори про нього встановили рекорд за швидкістю продажу. У 2007 році газета Sunday Times оцінила статки письменниці, котра ще донедавна ледь зводила кінці з кінцями, у 545 млн фунтів і помістила на 136 місце серед найбагатших людей світу.

Сьому місце посів роман Агати Крісті "Десять негренят", опублікований 1939 року. Книга розійшлась тиражем 100 млн примірників, ставши найпопулярнішим детективом у світі. В Америці роман з міркувань міжрасової етики ніколи не виходив під оригінальною назвою "Ten Lіttle Nіggers" – її замінювали на "Десять маленьких індіанців" ("Ten Lіttle Іndіans") або "І нікого не стало" ("And Then There Were None") – рядок однієї з дитячих лічилок, які письменниця полюбляла використовувати у своїх творах. Агата Крісті вважала цей роман найвищим своїм досягненням у детективному жанрі. За книгою знято близько десятка фільмів, перший з яких вийшов на екрани у 1945 році.

Восьме місце рейтингу – фентезійний роман-епопея "Володар Перснів". Автор – Дж. Р. Р. Толкін, англійський письменник, учений, викладач. Роман спочатку було задумано як сиквел на ранню роботу Толкіна "Гоббіт", проте згодом він перетворився на цілком самостійний твір. Тритомник, написаний впродовж 1937-1949 років, побачив світ у період з 1954 до 1955 року. Відтоді його часто передруковували й перекладали багатьма мовами. За ступенем впливу на сучасну культуру та літературу роман вважається однією із найвпливовіших робіт ХХ століття.

На дев"ятому місці "Ловець у житі" – роман американського письменника Дж. Д. Селінджера. Книга, опублікована вперше 1951 року в США, потрапила під шквал критики через змалювання підліткових страхів і сцен сексуального характеру, а також за використання нецензурної лексики. Цільовою аудиторією книги, згідно з задумом, були дорослі, проте згодом твір став частиною обов"язкової шкільної програми, його було перекладено багатьма мовами світу. Щороку продається близько 250 тис. примірників, всього ж було продано 65 млн екземплярів. Журнал TIME визнав цей роман одним зі ста найкращих серед написаних з 1923 року до нашого часу.

"Код да Вінчі", що на десятому місці рейтингу, – містично-детективний роман американського письменника Дена Брауна, виданий 2003 року. В основу твору лягла апокрифічна легенда про святий Грааль. Після виходу роман супроводжував надзвичайний успіх і схвальні відгуки у пресі, зокрема в New York Times і People. Книга отримала такий широкий резонанс, що змусила широку громадськість заглибитись у дискусії на теми віри й інституту церкви.

Довідка: HowStuffWorks – це дочірня компанія DiscoveryCommunications, і є ресурсом об"єктивної, правдивої інформації про різноманітні реалії нашого світу. Була заснована професором Державного університету Північної Кароліни Маршалом Брайном (Marshall Brain)у 1998 році. Має чисельні нагороди, серед яких премія журналу "Тайм" "25 веб-сайтів, без яких ми не можемо жити" 2007 року, HowStuffWorks неодноразово входив до топ-100 PCMagazine, повідомляє Rate1.

Зараз ви читаєте новину «Рейтинг бестселерів усіх часів і народів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі