четвер, 25 травня 2017 18:17

Рейдери розстріляли селян за землю
5

На Кіровоградщині рейдери розстріляли фермерів
На Кіровоградщині рейдери розстріляли фермерів
На Кіровоградщині рейдери розстріляли фермерів
На Кіровоградщині рейдери розстріляли фермерів
На Кіровоградщині рейдери розстріляли фермерів

Понад 200 селян вирішили вигнати рейдерів, які окупували майже місяць їхне підприємство. Ті відкрили стрілянину. В селі Бережинка Кіровоградської області розгорілося справжнє народне повстання.

Невідомі забарикадувалися у будівлі підприємства. Селяни почали ламати двері. У відповідь рейдери запустили в людей димові шашки і сльозогінний газ. Далі – гірше. Бандити почали… розстрілювати натовп, наосліп, цинічно. Поцілили в трьох людей. Поранених госпіталізували.

"Цей жахливий випадок – ще один доказ того, що в Україну повертаються бандитські 1990-ті. Країну сколихнула нова хвиля рейдерських атак. Аграрії давно попереджали, що разом зі спробами поспішно впровадити ринок землі активізуються злочинні групи, які мають досвід незаконних привласнень. Так і сталося. І з кожним днем рейдерство набуває все загрозливіших масштабів. Шахраї розраховують захопити якомога більше землі, а згодом, коли її вартість в Україні вийде на належний європейський рівень – від 11 до 20 тисяч євро – продадуть чорноземи з великою вигодою", – вважає лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

За словами селян, невідомі з'явилися більше 20 днів тому. Назвалися новими власниками господарства, пред'явили виписки з держреєстру, виштовхали керівника з кабінету і поставили свою охорону. Відтоді на підприємстві зупинено роботу. Простоює 500 га недосіяних полів, люди лишилися без роботи.

"Хоча насправді документи, які показують рейдери, – підробка. І це вже підтверджено експертизою. Поки що невідомо, хто саме замовив цю рейдерську акцію. З метою добитися справедливості ми ініціювали судовий процес", – сказав голова ГО "Аграрна самооборона України" Юрій Крутько.

Цікаво, що на місце стрілянини, яке нагадувало справжнє поле бою, приїхало лише 3 поліцейські, які ще й добиралися 40 хвилин. Вони спробували провести перемовини з рейдерами. Після чого на підмогу примчали вже 80 правоохоронців.

"Рейдери склали зброю. Стрільцями виявились 6 чоловіків – уродженців Запорізької області, одягнених у камуфляжну форму. Правоохоронці вилучили в бандитів мисливські помпові рушниці та один травматичний засіб. За даним фактом розпочали кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України "Хуліганство". Винним загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі", – розповів Юрій Крутько.

Фермерське підприємство перейшло до старих господарів. Та чи надовго? Селяни кажуть, побоюються повернення рейдерів, адже поки що суд офіційно не визнав їхні документи фальшивими. Та й "активність" правоохоронців, за словами людей, не вселяє довіри. Тому фермери у відповідь озброюються, створюють загони аграрної самооборони.

Неофіційно називають себе "Кіровоградськими ковбоями". Запевняють, що якщо не вдасться вирішити проблему в правовому полі, готові захищати свої землі зі зброєю в руках.

Подібні спроби рейдерства сьогодні відбуваються і в сусідніх Миколаївській та Одеській областях. Також неспокійно на Черкащині, Полтавщині й в інших областях – особливо там, де вирощують хліб.

"Тільки у 2016 році, коли лише почали звучати заяви про наміри відкриття ринку землі, на сільськогосподарських виробників і фермерів було вчинено 6800 рейдерських атак. В результаті знищено близько 2000 фермерських господарств, а 40 тисяч людей залишились безробітними. Сьогодні необхідні кардинальні рішення. Аграрна партія напрацювала відповідні пропозиції, які озвучили під час засідання президії 12 травня. Перш за все, ми вимагаємо реформувати судову й правоохоронну системи та посилити відповідальність за рейдерські дії щодо захоплення чужої землі, майна та підприємств", – наголосив голова Аграрної партії Віталій Скоцик.

Щоб мінімізувати ризики махінацій із землею, слід якісно завершити земельну реформу, – впевнені аграрії. І вкотре застерігають, що "дикий" ринок землі у нинішніх умовах беззаконня та анархії обернеться катастрофою для всієї країни. Події на Кіровоградщині – ще один недобрий "дзвінок" і нагадування, що діяти потрібно негайно.

Нагадаємо, підписуючи останній меморандум з МВФ, українська влада взяла зобов'язання вже до кінця цього місяця ухвалити закон про обіг земель, що відкриє шлях до продажу землі сільськогосподарського призначення з 2018 року. У відповідь на чергові спроби поспіхом відкрити ринок землі в Україні Аграрна партія розпочала Всеукраїнський збір підписів "Не дамо вкрасти землю!". Жителі всіх регіонів активно беруть участь у зборі підписів.

Минулого року Аграрна партія зібрала провідних експертів, які розробили стратегію земельної реформи. Ці напрацювання обговорили під час земельних форумів з представниками з усіх регіонів України за участю фермерів, місцевих громад, науковців. Разом з фахівцями сформували бачення 16 напрямків реформи, які тепер слід реалізувати в законодавчих актах.

Зараз ви читаєте новину «Рейдери розстріляли селян за землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі