середа, 22 травня 2019 16:10

"Референдум - це не більше, ніж загравання з суспільством" - політолог

"Референдум - це не більше, ніж загравання з суспільством" - політолог
Михайло Басараб: Президент може провести не референдум, а загально національне опитування. Для цього не потрібно ухвалювати закон Фото: Politicua.com

Референдум має стати мандатом для президента на поступки Кремлю.

Про це Gazeta.ua розповів політолог Михайло Басараб.

Голова Адміністрації президента Володимира Зеленського Андрій Богдан заявив, що допускає проведення референдуму щодо мирних угод із Росією.

"Це спроба легітимізувати кроки в сторону капітуляції перед Росією. Ще під час інавгурації Зеленський заявив, що готовий на все заради миру на Донбасі. Це слід розуміти як відкритість до політичного компромісу. При належному опрацюванні суспільної свідомості референдум має стати мандатом для президента на поступки Кремлю. З таких питань референдумів не проводять. Конституція та законодавство зобов'язує президента діяти відповідно до обставин, а не консультуватися з суспільством. Навіть якщо Зеленський отримає згоду народу, наслідки такого миру принесуть ще більшу війну. Вона може перекинутися й на сусідні держави", - говорить політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Канабіс у нас точно ще не легалізували?": соцмережі реагують на можливий референдум про мир із РФ

Референдум планують провести у випадку, якщо громадян не влаштує рішення влади щодо перемовин із Росією.

"У нас немає законодавства про референдум. Президент може ініціювати його ухвалення. Але за перші дні правління він показав, що закон для нього має умовне значення. Бо вже спромігся порушити і Конституцію, і закон про люстрацію. Він може провести не референдум, а загально національне опитування. Для цього не потрібно ухвалювати закон. На підставі опитування, що не має юридичного значення, може почати діяти. Але шлях капітуляції він може почати і без референдуму, і без опитування. Конституція надає йому повноваження представляти Україну на міжнародній арені та вести такі перемовини. Тому розмови про референдум - це не більше, ніж загравання з суспільством", - додав Басараб.

21 травня президент Володимир Зеленський призначив главою своєї Адміністрації Андрія Богдана, який є його радником із юридичних питань та юристом олігарха Ігоря Коломойського.

Зараз ви читаєте новину «"Референдум - це не більше, ніж загравання з суспільством" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі