вівторок, 29 січня 2008 09:32

РБ ООН обговорить ситуацію в зоні грузино-абхазького конфлікту

Рада Безпеки ООН у вівторок обговорить ситуацію в зоні грузино-абхазького конфлікту і представлену доповідь генсека ООН Пан Гі Муна.

На ситуацію в зоні конфлікту вже почав діяти "чинник Косова", наголошується в доповіді, і уряд Грузії хворобливо ставиться до варіанту визнання Росією Абхазії залежно від результатів майбутнього статусу Косова, відзначив генсек ООН.

Він констатує, що політичний процес зайшов у безвихідь.

Дезинформація і риторика, а не воєнні дії розпалювали напруженість між Сухумі та Тбілісі, зануреним у виборчу президентську кампанію, йдеться в доповіді генсека. "Образ ворога" широко проник у свідомість людей, що живуть по обидва боки від лінії припинення вогню, а політична риторика спровокувала потенційно небезпечну ескалацію.

Як сказано в доповіді, голослівними виявилися заяви грузинської сторони про розширення присутності миротворців, про розгортання в Абхазії російських сил і техніки, включаючи танки, гаубиці й установки "Град", про неіснуючі перестрілки і навіть їх жертви, про створення особливого "чеченського батальйону".

Місія ООН у Грузії також не змогла переконатись у висунутих звинуваченнях про введення надзвичайного стану в Галі, розгортанні там крупних абхазьких сил і закритті руху через лінію припинення вогню під час президентських виборів, підпалу семи будинків у трьох селах, нібито здійсненому абхазькими силами за підтримки російських миротворців, наголошується в документі.

Доповідь генсека також спростувала інформацію про те, що миротворці СНД причетні до "зловмисного псування дорожніх знаків з написами грузинською мовою" і спалювали в школах підручники, видані грузинською, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «РБ ООН обговорить ситуацію в зоні грузино-абхазького конфлікту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі