вівторок, 22 квітня 2008 11:17

РБ ООН не вирішила чи дозволяти косовським сербам брати участь у виборах в Сербії

Учасники Ради Безпеки ООН на закритому засіданні з ситуації в Косові розійшлися в думці щодо участі сербського населення цього самопроголошеного краю в майбутніх виборах в місцеві органи влади Сербії, повідомляє радіостанція "Голос Америки".

Стало відомо, що виступаючий в Радбезі президент Сербії Борис Тадіч наполягав на тому, що "дуже важливо, щоб всюди в Косові, де громадяни (серби) визнають Республіку Сербію свої державою, вони змогли демократичним шляхом обрати своїх муніципальних і парламентських представників".

На стороні Белграда в цьому питанні рішуче виступив постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін.

"Ми вважаємо, що серби мають повне право проводити свої парламентські і муніципальні вибори на свій розсуд", - заявив він журналістам після засідання.

В той самий час постійний представник США при ООН Залмай Халілзад зі свого боку назвав проведення таких виборів в Косові "неприйнятним".

"Президент Тадіч, зусилля провести ці муніципальні вибори є провокацією", - сказав він, звертаючись до президента Сербії.

Такої ж думки дотримується і постпред Великої Британії Джон Сойєрс, який висловив надію, що "Сербія перегляне своє рішення спробувати провести ці етнічні вибори усередині Косово".

Незалежність від Сербії парламент Косова в односторонньому порядку проголосив 17 лютого. На даний момент республіку визнали більше 30 країн світу. Сербія, як і Росія, Китай, Індія, Іспанія, Греція і багато інших держав, відмовляються визнавати незалежність, заявляючи, що односторонній крок Косова з проголошення свого нового статусу є нелегітимним і веде до грубих порушень норм міжнародного права.

Україна ще не визначилася зі своєю позицією щодо Косова, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «РБ ООН не вирішила чи дозволяти косовським сербам брати участь у виборах в Сербії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі