вівторок, 13 квітня 2021 09:40

Рамадан: заборони й традиції мусульманського посту
5

Рамадан - місяць обов'язкового для мусульман посту, є одним із 5 стовпів ісламу. Упродовж Рамадану правовірні мусульмани в денний час відмовляються від їжі, пиття, куріння та інтимної близькості. Дата події змінюється. Тривалість становить 30 днів і залежить від місячного календаря. Він коротший за Григоріанський на 11 діб. Піст починається з початком світанку і закінчується після заходу сонця.

Рамадан 2021 настане ввечері 13 квітня й триватиме до заходу 12 травня. Ці 30 днів стануть періодом духовного перевтілення для послідовників ісламу. На наступний день після Рамадану відзначається Ураза-байрам, який 2021 року випадає на 13 травня.

Рамадан - 9-й місяць мусульманського календаря. Згідно з віруваннями мусульман, пророкові Мохаммеду під час свого духовного усамітнення в печері Хіра відкрилися перші вірші Корану. Вважається, що під час Рамадану ворота раю відчиняються, тоді як двері пекла - зачинені. У цей період мусульмани зосереджуються на своїй вірі, проводять щоденну 5-кратну молитву - намаз - і роблять пожертвування нужденним. Період цілком присвячується пізнанню Аллаха й Корану.

У Рамадан не можна вживати їжу та пиття між сходом та заходом сонця, не можна курити чи нюхати тютюн. Потрібно утримуватися від статевих стосунків. Порушення посту вважається гріхом. Тому з 13 квітня варто відповідально ставитися до всіх його правил. Якщо людина порушить їх, після Рамадану необхідно заповнити кількість пропущених днів. Якщо вірянин порушив звичаї випадково, це не вважається порушенням.

Посту мають дотримуватися всі повнолітні мусульмани, які усвідомлюють свої вчинки й хто має хороше фізичне здоров'я. Від дотримання посту звільняються вагітні й жінки, які годують немовлят, діти молодші 7 років, хворі та люди похилого віку, а також ті, хто не може дотримуватися його з об'єктивних причин, наприклад, воїни та мандрівники.

Фото: pixabay.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найвідоміша мусульманка України привітала із початком священного місяця Рамадан

На тлі зростання кількості міст із високим ризиком зараження Covid-19 у Туреччині повернуть карантин вихідного дня. Під час священного ісламського місяця Рамадан, який триватиме з 13 квітня до 12 травня включно, діятиме тотальний локдаун у вихідні. Ресторани пропонуватимуть їжу лише доставкою або на винос. Триватиме й комендантська година з 21:00 до 05:00.

Зараз ви читаєте новину «Рамадан: заборони й традиції мусульманського посту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі