вівторок, 29 квітня 2008 12:28

Райс передбачає "помаранчеву революцію" в Росії

Громадяни сучасної Росії на відміну від радянських часів мають певні очікування щодо своїх особистих і економічних свобод, і це призведе, можливо вже в середньостроковій перспективі, до змін у російській внутрішній політиці, вважає держсекретар США Кондоліза Райс.

"Росія - це не Радянський Союз, і в росіян є певні очікування щодо особистих свобод, у них є певні очікування щодо економічних свобод, і я думаю, що в довгостроковій перспективі, можливо навіть в середньостроковій перспективі, це вплине на те, з якою політикою миритимуться в Росії", - заявила Райс, виступаючи в понеділок у вашингтонській штаб-квартирі "Корпусу миру".

При цьому держсекретар послалася на свій особистий досвід знайомства з реаліями радянського часу.

"Я була в Москві в 1979 році, будучи студенткою-старшокурсником. Росія - це не Радянський Союз, дозвольте мені сказати вам це з усією ясністю - я бувала в Радянському Союзі і я знаю Радянський Союз", - заявила Райс.

За словами голови американського зовнішньополітичного відомства, "США ніколи не зможуть ззовні нав"язати демократію", але повинні продовжувати свої зусилля в тому, щоб допомагати зарубіжним країнам самим впровадити в себе демократичні зміни.

"Ми повинні продовжувати будувати фундамент. Ми повинні через такі програми, як "Корпус миру", продовжувати допомагати змінам поглядів і очікувань у людей", - сказала держсекретар.

Райс в якості прикладу послалася на успішний досвід демократичних змін, які пройшли кілька років тому в низці країн, включаючи "помаранчеву революцію" в Україні, "революцію троянд" у Грузії та "кедрову революцію" в Лівані, висловивши при цьому впевненість в тому, що цей процес триватиме.

"Якщо ви переконаєте людей думати по-іншому про те, якими повинні бути їхні очікування і права, то, я думаю, що з часом ви побачите, як ця велика хвиля демократії продовжить свій рух, навіть у тих місцях, де зараз це здається віддаленою перспективою", - підкреслила держсекретар США.

"Корпус миру" є американською неурядовою організацією, створеною в 1961 році за ініціативою президента США Джона Кеннеді, яка спрямовує волонтерів у зарубіжні країни для сприяння в різних програмах, включаючи сферу освіти, охорону здоров"я, бізнес, сільське господарство тощо.

В даний час програми "Корпуси миру" здійснюються в 74 державах світу. Поточний річний бюджет цієї організації складає 330,8 мільйона доларів, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Райс передбачає "помаранчеву революцію" в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі