Ексклюзиви
середа, 20 серпня 2008 15:35

Райс ощасливила Качинського своїми ракетами (ФОТО)
9

Держсекретар США Кондоліза Райс та глава МЗС Польщі Радослав Сікорськи

Польща та США в середу підписали угоду про розміщення елементів американської протиракетної оборони на території Польщі. З американського боку угоду підписала держсекретар Кондоліза Райс, яка прибула напередодні до Варшави, з польського боку - міністр закордонних справ Радослав Сікорський. Церемонія пройшла в будівлі канцелярії польського уряду.

Фото Reuters, за матеріалами ИТАР-ТАСС, NEWSru.com

Щоб угода набула чинності, її повинен ратифікувати польський парламент і підписати президент Лех Качиньський. "Договір дасть можливість відповісти на виклики ХХI століття, закріпити зв"язки між Польщею та США", - сказала Кондоліза Райс після того, як поставила свій підпис. Вона ще раз повторила, що договір є оборонним і не направлений "ні проти кого". Райс зазначила, що переговори між Польщею та США, результатом яких став договір по ПРО, часом проходили "жорстко та важко", але завжди носили "дружній характер". Напередодні на спільній прес-конференції з держсекретарем США президент Польщі заявив, що 20 серпня 2008 року є днем "успіху та задоволення". "Мало сумнівів в тому, що вона (угода) буде ратифікована. Обидві сторони досягли своєї мети, і це великий успіх для Польщі. Я думаю, що це наступний крок в зміцненні позиції США в світі", - заявив Качиньський. В той же час Росія украй негативно ставиться до розміщення нових ПРО в Європі. На прес-конференції 15 серпня президент Росії Дмитро Медведєв заявив: "Російські військові мають рацію. Це рішення (розмістити ракети в Польщі) абсолютно чітко демонструє все, про що ми говорили останнім часом. Розміщення нових сил ПРО в Європі має на меті Російську Федерацію, і момент для цього обрано відповідний".

"Тому, - продовжив російський президент, - казки про стримування інших держав, казки про те, що за допомогою цих засобів стримуються якісь держави-ізгої, не працюють". Медведєв зазначив, що це "сумно для Європи", але "не драматично". Росія готова продовжувати обговорення цих питань зі всіма учасниками, підкреслив він.

Договір передбачає будівництво бази для 10 ракет-перехоплювачів системи ПРО США за 5 км від польського міста Слупска (Поморське воєводство). Будівництво бази може бути розпочато вже в кінці цього року і завершиться в 2014-2016 роках. Одночасно з договором було зачитано, але поки не підписано польсько-американську військово-політичну декларацію, що передбачає військову допомогу від США у разі нападу на Польщу якої-небудь "третьої держави". За наполяганням польської сторони США зобов"язалися надати Польщі ракети ПРО Patriot-2, для обслуговування яких до Польщі прибуде американський військовий підрозділ. Для цих американських військовослужбовців в Польщі буде створено ще одну американську базу. Підписанню договору по ПРО передувало укладення попередньої польсько-американської угоди про ПРО в четвер минулого тижня. Через декілька годин цей документ був парафований в МЗС Польщі.
Зараз ви читаєте новину «Райс ощасливила Качинського своїми ракетами (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути