четвер, 23 липня 2020 11:34

"Радує, що сосиски дають": столична лікарня пацієнтам замовляє їжу з доставкою
11

За триразове харчування для одного пацієнта столична лікарня №1 платить 55, 99 гривень.
Фото: Gazeta.ua
За триразове харчування для одного пацієнта столична лікарня №1 платить 55, 99 гривень.
За триразове харчування для одного пацієнта столична лікарня №1 платить 55, 99 гривень.
За триразове харчування для одного пацієнта столична лікарня №1 платить 55, 99 гривень.
За триразове харчування для одного пацієнта столична лікарня №1 платить 55, 99 гривень.

"Колись усі тікали з лікарні, а зараз не можемо вигнати, - чути чоловічий голос із напівтемного коридору Київської міської лікарні №1, що на Харківському масиві. У кабінет старшої медсестри заходить лікар років 50. - Раніше їжа залишалась, а зараз і зайвої крихти немає", - усміхається.

Цей заклад 2 роки замовляє їжу для пацієнтів у компанії, яка готує і доставляє страви. Триразове харчування для одного хворого коштує лікарні 55,99 грн.

Медики погодилися показати журналістам Gazeta.ua, чим годують пацієнтів.

Нам видають сині бахіли і халати, шапочки - рожеві. Маски маємо свої. Ідемо подивитися буфет, розташований у хірургічному відділенні. Нас супроводжує 44-річна Ірина Бобошко, заступник директора з медичної частини, брюнетка з виразними карими очима. На її обличчі захисна маска у смужку.

"Після того як харчоблок став фінансово провальним, економісти лікарні підрахували витрати і дійшли висновку: вигідніше закуповувати готову їжу з доставкою", - розповідає Ірина Бобошко.

Біля буфету стоїть худорлява жінка з яскравим макіяжем. Під шапочкою видно високу зачіску. Медичний халат прикрашають бантики. Вона роздаватиме їжу хворим.

"Їжу отримуємо у спеціальній тарі. Вона маркована. Вказана вага, є написи: перші, другі, треті страви, компот із цукром, в іншій - без", - розповідає Галина Буйчас, 63 роки, старша медсестра відділення загальної та медичної хірургії. Показує металеву тацю з маркованим посудом. Запах гарячих страв розповсюджується коридором.

Санітарка-буфетчиця з гуркотом завозить металевий візок у спеціальне приміщення. Метушиться, щоб швидше викласти продукти та завезти його в кімнату для дезінфекції.

Праворуч три мийки - для полоскання, дезінфекції, знежирення. Далі віконце для видавання їжі. Ліворуч - шафка з кухонним приладдям. Коло вікна висить меню на день. Розписані грами кожної страви.

"Для всього є окремий посуд, щипці. Для риби одні, для хліба інші, - піднімає кухонний рушник, яким прикрито білі тарілки. Серед них є кілька з кольоровими квітами. - Намагаємось усе робити оперативно, щоб пацієнти отримали їжу гарячою".

Буфетниця швидко нарізає хліб. Порційним черпаком наливає гороховий суп. Викладає макарони й варений хек.

Автор: Gazeta.ua
  За триразове харчування для одного пацієнта столична лікарня №1 платить 55, 99 гривень.
За триразове харчування для одного пацієнта столична лікарня №1 платить 55, 99 гривень.

"Я постійно на зв'язку з медичним персоналом. Вони тричі на день надають інформацію про кількість порцій для хворих. Закуповуємо продукти раз у тиждень. Хліб привозять щодня. Молочні продукти тричі на тиждень. Все збігається згідно з нормами. Проби на якість продукції робимо щоденно і зберігаємо 24 години", - говорить 59-річна Віра Земцова, завідувач виробництва з харчоблоку компанії, яка доставляє їжу. Каже, працюють тільки з цією лікарнею. Сьогодні на обід привезли 30 порцій.

Лікарня обирала компанію з доставки їжі на відкритих торгах. Вартість послуг зафіксували на рік. За рекомендаціями МОЗу розробили меню для хворих - у ньому дотримано добової норми калорій та співвідношення білків, жирів та вуглеводів. Є харчування для нормотрофіків (людина з нормальною вагою тіла. - gazeta.ua), гіпотрофіків (худі), гіпертрофіків (товсті) та людей із цукровим діабетом.

У їдальні збираються пацієнти. На обід гороховий суп з картоплею - 350 г, риба варена - 100 г, макарони - 150 г, кабачкова ікра - 100 г, компот із цукром - 200 мл, хліб - 150 г. Страви виглядають апетитно.

Першим до віконця, де видають їжу, повільно підходить худорлявий чоловік у сірому спортивному костюмі і капцях. Прийшов зі своїм посудом. За ним у чергу, витримуючи дистанцію у 1,5 м, стає худорлява білявка. Рудоволоса сидить за одним із чотирьох столів. На них вази із пластмасовими квітами. Тут їдять пацієнти, які "на ногах". Важким хворим санітарки приносять їжу в палату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому ситний сніданок допоможе схуднути

"У лікарні вже два тижні. Потрапив із виразкою шлунка з перфузією. Сьогодні зняли три останні трубки. Через годину зможу поїсти", - говорить 40-річний Андрій Щадрін. Він в окулярах, з довгою чорною бородою. На животі видно рану, змащену йодом. Обід йому принесли. Залишив на тумбочці поряд із ліжком. Там же стоїть залишок сніданку. Каже, на харчування нарікань немає. Усе смачно.

"Найбільше радує, що дають сосиски. Бо так годують далеко не скрізь. Лежав у гастроентерології 8-ї лікарні. Харчування там було унормованішим, бо то профільне відділення, де враховували шість дієт. Кожному розносили їжу індивідуально. Але тут хірургія. Поряд лежить чоловік з аденомою, і йому можна їсти все. Але смачно", - додає Щадрін.

Автор: Gazeta.ua
  За триразове харчування для одного пацієнта столична лікарня №1 платить 55, 99 гривень.
За триразове харчування для одного пацієнта столична лікарня №1 платить 55, 99 гривень.

Разом із санітаркою переходимо у велику світлу палату. На ліжку сидить ставний сиво+*хдщщзволосий чоловік із перемотаною ногою. Просить, аби ми представились.

"Тут напівресторанне харчування. У мене свій заклад колись був, тому знаю, що таке якісна їжа. Всі страви хороші. Хліб і той має особливий смак. Цей харчовий набір мене повністю задовольняє - і за калоріями, і за якістю. Після нього нема ні печії, ні нудоти", - говорить Віктор Ніколенко. Його вимова чітка, рівна, з акцентами на певних словах. Нагадує дикцію університетського лектора. У лікарню потрапив через ускладнення від діабету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 52 кухарі, 18 сантехніків і 63 охоронці. Що таке "Феофанія"

У коридорі чути човгання шльопанців по підлозі. Огрядний чоловік в одній руці тримає ложку, в другій - металеву миску.

"Уже можна? Черги нема?" - питає в медсестри біля входу в їдальню. Там лише жінка у рожево-сірому халаті сьорбає суп.

"Я дуже перебірлива. Мені важко догодити, але тут подобається. Лежала в Охматдиті ще в підлітковому віці і можу сказати: це набагато смачніше. Їжа свіжа, як домашня", - каже Катерина Кекух, 28 років. За день до цього їй зробили операцію на кисті. Говорить повільно - їй ще болить.

Автор: Gazeta.ua
  За триразове харчування для одного пацієнта столична лікарня №1 платить 55, 99 гривень.
За триразове харчування для одного пацієнта столична лікарня №1 платить 55, 99 гривень.

Після обіду весь посуд складають у раковину для дезінфекції. На годину замочують у розчині "Чистолайн", після цього митимуть.

"Відтоді, як перейшли на доставку їжі, не було жодної скарги від пацієнтів. Раніше бувало багато, що їжа несмачна, неякісна", - каже Олександр Іванько, 44 роки, головний лікар першої лікарні.

Запевняє, це дешевше, ніж утримувати свій харчоблок, оновлювати обладнання, платити зарплату кухарям, контролювати процес закупівлі продуктів та якості харчів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Величезна сума" - розповіли, скільки економимо на медзакупівлях після реформи

"У нас зараз єдиний рахунок. З нього виплачуємо зарплати, годуємо пацієнтів і закуповуємо медичні матеріали. Харчування на день обходиться у 55 гривень 99 копійок. Коли готували самі, виходило близько 100 гривень", - додає головлікар.

Витрати на харчування пацієнтів становлять близько 10% бюджету закладу.

Зараз ви читаєте новину «"Радує, що сосиски дають": столична лікарня пацієнтам замовляє їжу з доставкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі