середа, 20 серпня 2008 08:19

Радбез ООН не зважився на резолюцію по Грузії

На відкритому засіданні  РадиБезпеки ООН не було прийнято ніяких рішень по ситуації в Грузії.

В ході засідання члени Радбеза ООН обмінялися думками з питання про ситуацію в Грузії.

Постпред Росії при ООН Віталій Чуркін заявив, що Росія не може підтримати резолюцію РБ ООН по Грузії, запропоновану західними дипломатами.

У проекті резолюції РБ ООН вимагає згоди Росії і Грузії на припинення вогню і термінового виведення російських військ з Грузії. Проект резолюції, підготовлений західними дипломатами, вимагає виведення російських військ за лінію, що передує початку бойових дій. Проект також закликає Грузію повернути свої війська в місця постійної дислокації.

Чуркін заявив, що резолюція повинна об"єднувати і підтримувати план, що запропонований президентом Франції Ніколя Саркозі, і складається з шести пунктів. Цей документ підписали як Росія, так і Грузія.

Виходячи з того, що проект резолюції не відповідає цій вимозі, "Російська Федерація не зможе підтримати (його)", сказав Чуркін.

Росія, постійний член Ради Безпеки ООН, володіє правом вето при ухваленні рішень. Проте, на нинішніх консультаціях РБ не планується проводити голосувань.

Раніше президент РФ Дмитро Медведєв в телефонній розмові з генсеком ООН Пан Гі Муном висловився за підтримку Радбезом ООН мирного плану врегулювання в Південній Осетії в тому вигляді, в якому він був вироблений спільно президентами Росії і Франції.

"Медведєв погодився з думкою генерального секретаря ООН про необхідність вироблення резолюції Ради Безпеки ООН у зв"язку з ситуацією навколо Південної Осетії, підкресливши, що головне завдання Радбеза на даному етапі в тому, щоб підтримати мирний план з шести принципів врегулювання від 12 серпня в тому вигляді, в якому він був вироблений спільно президентами Росії і Франції", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, що 12 серпня, в ході переговорів в Москві, Ніколя Саркозі і Дмитро Медведєв узгодили шість принципів, на яких може базуватися врегулювання конфлікту в Південній Осетії.

13 серпня президент Грузії Михайло Саакашвілі підписався під заявою президентів РФ і Франції.

Президент Росії Дмитро Медведєв в телефонній розмові з лідером Франції Ніколя Саркозі 19 серпня заявив, що Росія виведе велику частину військових в зоні грузино-осетинского конфлікту в часову зону безпеки до 22 серпня, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Радбез ООН не зважився на резолюцію по Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі