четвер, 29 жовтня 2020 17:39

Рада отримала висновок Венеційської комісії щодо закону про референдум

Рада отримала висновок Венеційської комісії щодо закону про референдум
ВРУ отримала висновок Венеційської комісії щодо законопроєкту про народовладдя в Україні. Фото: ukrinform.ua

До Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування офіційно надійшов спільний висновок Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія. - Gazeta.ua) та Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ). щодо законопроєкту про народовладдя через всеукраїнський референдум (№3612), прийнятий на онлайн-засіданні 124-ї пленарної сесії Венеційської комісії 8–9 жовтня 2020 року.

Про це повідомили у пресслужбі апарату Верховної Ради України.

Висновок стосується відповідності законопроєкту міжнародним стандартам. Зокрема Кодексу належної практики щодо референдумів, а також Копенгагенському документу ОБСЄ 1990 року.

У висновку врахували попередні рекомендації Венеційської комісії про правові рамки проведення національних референдумів в Україні та звіти БДІПЛ та Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) про вибори, які проводять в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не треба плутати народовладдя і політичні маніпуляції - Гусовський про президентське опитування

Під час підготовки законопроєкту №3612 до другого читання комітет на засіданні розглянув зауваження і пропозиції, що надійшли від законотворців. Включно з тими, що враховували попередні рекомендації Венеційської комісії.

За результатами розгляду цього законопроєкту у другому читанні у комітеті вирішили рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт №3612 у другому читанні та в цілому.

Наразі законопроєкт доопрацьовують у комітеті з урахуванням зауважень, наданих до законопроєкту Головним юридичним управлінням апарату Верховної Ради України, а також рекомендацій, висловлених у спільному висновку Венеційської комісії та БДІПЛ, що раніше не були враховані комітетом.

Зміни до законодавства України стосовно Верховного суду та органів суддівського урядування викликають глибоке занепокоєння Венеційської комісії. Такий висновок 9 жовтня ухвалили експерти з конституційного права.

Зараз ви читаєте новину «Рада отримала висновок Венеційської комісії щодо закону про референдум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі