четвер, 13 грудня 2007 09:21

Рада безпеки ООН розкололася через статус Косова

Росія внесла свій проект заяви Ради безпеки ООН по статусу Косова, яка закликає Белград і Пріштіну "до вироблення взаємоприйнятної угоди шляхом відповідальних і реалістичних кроків у дусі компромісу". У документі йдеться про неможливість одностороннього проголошення незалежності краю Косово.

Постійний представник США в ООН Залмай Халілзада заявив, що пропозиція Росії зовсім неприйнятна і його країна накладе вето на даний документ. "У нас зовсім протилежна думка ніж те, що висловила Росія. Ми вважаємо, що переговори цілком вичерпали себе", - заявив Залмай Халізада.

При цьому постійний представник США в ООН прямо повідомив, що "якщо Рада безпеки не вирішить проблему Косова на майбутньому засіданні, необхідно знайти рішення за межами Ради безпеки".

"Проблема Косова - це не тільки проблема безпеки Сербії, регіону, це питання безпеки і стабільності всієї Європи", - вважає Залмай Халізада.

Євросоюз підтримав позицію США. Раніше главі МЗС Євросоюзу повідомили, що європейські країни прийшли до одноголосності щодо статусу Косова. З усіх країн Євросоюзу тільки Кіпр відмовився приєднаються до загальної позиції, через побоювання посилення сепаратистських настроїв у турецькому Кіпрі.

Розширені консультації щодо статусу Косова призначені в Раді безпеки ООН на 19 грудня, повідомляє Telegraf.by.

Зараз ви читаєте новину «Рада безпеки ООН розкололася через статус Косова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі