середа, 19 грудня 2007 08:25

Рада Безпеки ООН проводить засідання щодо статусу Косово

Рада Безпеки ООН в середу починає обговорення питання про статус Косово в світлі доповіді, представленої "трійкою" посередників після 120 днів прямих переговорів між Белградом і Пріштіною.

Це перша після Другої світової війни спроба зміни державних кордонів без згоди обох сторін.

Засідання пройде в закритому форматі під керівництвом міністра закордонних справ Італії Массимо Д"Алеми, оскільки Італія головує в Раді Безпеки в грудні. У зал Ради Безпеки запрошені прем"єр Сербії Воїслав Коштуніца і президент Косово Фатмір Сейдіу, який зможе висловити точку зору косівських албанців "як приватна особа" відповідно до прийнятого формату засідання. Генсек ООН Пан Гі Мун має намір вислухати всі сторони, утримуючись від власних оцінок.

Питання статусу Косово, що вимагає незалежності від Сербії без згоди останньою, розкололо Раду Безпеки.

Захід наполягає на тому, що переговори зайшли в безвихідь, і зволікання загрожує новими соціальними вибухами в регіоні, вимагаючи передачі краю під протекторат ЄС у випадку, якщо Росія не підтримає незалежність краю, який з 1999 року знаходиться під управлінням ООН.

Не всі країни готові визнати Косово як незалежну державу, якщо албанці самопроголошуватимуть суверенітет порушуючи статут ООН і резолюції Ради Безпеки.

Ситуація навколо рішення суперечки про статус сербського краю Косово загрожує сповзанням до неконтрольованої кризи, якщо не зберегти врегулювання в міжнародно-правовому руслі, заявив напередодні МЗС Росії, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Рада Безпеки ООН проводить засідання щодо статусу Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі