четвер, 09 вересня 2010 15:56

"Влада почала полювання на істориків, щоб сподобатись Росії"

"Влада почала полювання на істориків, щоб сподобатись Росії"

Історик Руслан Забілий, якого СБУ звинувачує в готуванні до розголошення державної таємниці, запевняє, що працював лише над давно розсекреченими документами в архіві СБУ. З його слів, над ними ще п"ять років тому працювали десятки сотень істориків. Доступ до них він мав згідно закону, бо є директором Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" у Львові. Меморіал знаходиться на балансі служби безпеки.

Архівні матеріали, над якими працював Забілий стосувались історії визвольного руху з 1919 по 1991 рік. Зокрема справи, в яких йшлося про діяльність дисидентів, тюрем та тюремних управлінь.

"Це тиск на людей, які досліджують історію національно-визвольного руху. Так можуть прийти до будь-якого історика додому, вилучити в нього напрацьовані матеріали. А потім звинуватити в державній зраді", - сказав кореспонденту Gazeta.ua Руслан Забілий.

Він розповів, що у середу, 8 вересня, о 7.30 ранку на пероні залізничного вокзалу, щойно він вийшов з поїзда Львів-Київ, до нього підійшло шість співробітників СБУ. Запропонували проїхати з ними. В приміщенні СБУ, на Володимирській, 33, його допитували протягом чотирнадцяти годин.

"Спершу ми говорили про мої дослідження. Але потім мої слова здались їм не вичерпними і вони забрали в мене мій ноутбук та зовнішні накопичувачі. Щоб перевірити в них наявність документів під грифом "таємно" й "цілком таємно". Сказали, що вони мають 19 підозрюваних у несанкціонованому відборі інформації, яка є державно таємницею. Їх мають перевірити. Цю процедуру маю пройти і я. При чому, на якій підставі, не повідомили", - зазначив львівський історик.

В комп"ютері Руслана Забілого були матеріали, скопійовані з архівних матеріалів СБУ, науковий доробок, який він готував до друку, електронна бібліотека, а також сімейні фото.

У Києві Руслан Забілий мав зустрітись з дисидентами, друзями, вирішити в СБУ питання про статус меморіалу.

Історик також повідомив, що наразі співробітників Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" не пускають до службових приміщень.

За словами екс-директора архіву СБУ, Володимира В"ятовича, нова влада почала "полювання на істориків", щоб сподобатись Росії.

"Співробітники СБУ не лише намагаються приховувати злочин сталінізму, але й використовувати його практику сьогодні. Наче зараз 1937 рік", - зазначив Володимир В"ятович.

Зараз ви читаєте новину «"Влада почала полювання на істориків, щоб сподобатись Росії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі