пʼятниця, 29 серпня 2008 14:37

"Визнання Росією незалежності Абхазії та Осетії спровокує зростання сепаратизму"

У заяві Глави Грузинської Православної церкви, Католікос-Патріарха Всієї Грузії Ілії Другого, направленого в Новости-Грузия у вівторок грузинською патріархією йдеться, що можливе визнання Росією незалежності республік Абхазії та Південної Осетії, сприятиме зростанню сепаратизму у всьому світі.

"Сепаратизм є страшною відцентровою силою, що руйнує основи держави і якщо йому буде надана свобода дій - світ впаде в хаос. Малі народи проживають у всіх країнах і якщо всі вони зажадають політичної незалежності, звісно, почнуться нескінченні війни", - заявляє глава грузинської церкви.

У документі Іліа Другий з жалем відзначає, що не дивлячись на завершення на території Грузії активних військових дій Росії, знову продовжується протистояння між двома країнами, що переходить в ще небезпечнішу фазу.

"Це протистояння відбилося в ухвалі Ради Федерації та Держдуми РФ від 25-го серпня про визнання незалежності Абхазії та Цхінвальського регіону (Південної Осетії) - цих одвічних грузинських земель", - заявляє він.

Католікос-Патріарх Всієї Грузії відзначає, що споконвіку Грузія була перехрестям різних культур і цивілізацій і часто - ареною їхніх зіткнень.

"Всі протиборчі сторони переслідували свої цілі. А наш народ, звісно, мав свої інтереси - збереження територіальної цілісності та національної самобутності. Цей інтерес для нас залишається незмінним. І ми, подібно до наших предків, постараємося служити цій меті", - сказано в заяві.

Глава Грузинської церкви з особливою скорботою відзначає, що Росія і Грузія - обидві православні країни, і конфлікт і війна відбуваються саме між єдиновірними народами. "Сатана роз"єднує, а Бог об"єднує", - нагадує Іліа Другий.

"Звертаюся до президента Росії, пана Дмитра Медведєва та прем"єр-міністра, пана Володимира Путіна - відділення від Грузії Абхазії та Цхінвальського регіону досить небезпечно для самої Росії. Це дасть поштовх розвитку сепаратизму і у вашій країні, і в майбутньому ви матимете значно більше проблем, ніж сьогодні ми - в Грузії. Над цим варто задуматися", - сказано в заяві.

В той же час Патріарх Грузії вважає, що в той час, коли вже пролилася кров осетин, росіян, грузин, "ще більш загострювати обстановку неприпустимо".

"Ухвала російських депутатів позбавлена всякої правової основи. Заради благополуччя наших країн, просимо (президента РФ Дмитра Медведєва) не вводити в силу це рішення", - сказано в заяві.

Зараз ви читаєте новину «"Визнання Росією незалежності Абхазії та Осетії спровокує зростання сепаратизму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі