понеділок, 14 квітня 2008 13:43

"Визнання Ірану ядерною державою допоможе вирішити кризу"

Визнання Ірану ядерною державою сприяло б розв"язанню кризи навколо цієї країни, вважає президент "Люксембурзького форуму по запобіганню ядерній катастрофі" Вячеслав Кантор.

"Можливо, вже настала пора визнати Іран ядерною державою з відповідним покладанням на нього зобов"язань по входженню в міжнародні домовленості і відповідну автоматичну підвищену увагу до нього, а також абсолютно інші механізми заборони", - сказав він в понеділок на прес-конференції в Москві, яка пройшла в рамках засідання консультативної ради форуму.

"Люксембурзький форум по запобіганню ядерною катастроф" є міжнародною науково-практичною конференцією, присвячена питанням нерозповсюдження. Перше засідання відбулося в травні 2007 року, в її роботі взяли участь глава МАГАТЕ Мохаммед ель-Барадєї, глава Росатома Сергій Кирієнко, віце-президент Російської академії наук Микола Лаверов.

США і деякі інші країни підозрюють, що Іран прагне до таємної розробки атомної зброї. Тегеран ці звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма направлена на задоволення потреб країни в електроенергії. СБ ООН протягом останніх років за ініціативою "шістки" (постійні члени СБ ООН і Німеччина) прийняв три резолюції - 1737 (грудень 2006 року), 1747 (березень 2007 року) і 1803 (березень 2008 року), що передбачають санкції відносно Ірану у зв"язку з його відмовою ввести мораторій на збагачення урану і припинити роботу над ракетною програмою. Тегеран відмовився виконувати положення цих документів, назвавши їх незаконними. Резолюція 1803 включає заборону на зарубіжні поїздки ряду осіб, що беруть участь в розробці ядерної програми Ірану, заморожування рахунків деяких іранських компаній і банків і інспекцію вантажів. Тегерану відводиться на виконання документа 90 днів, повідомляє РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «"Визнання Ірану ядерною державою допоможе вирішити кризу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі