пʼятниця, 16 листопада 2007 12:42

"Вирішити проблему з Іраном може допомогти Росія і Китай"

Кандидат у президенти США - сенатор-демократ Гіларі Клінтон закликала понизити напруженість навколо Ірану і заявила, що для вирішення проблеми Ірану США необхідна допомога Росії, Китаю й інших країн світу.

"Нам необхідно, по-перше, понизити напруженість, по-друге, запобігти перетворенню їх (іранців) в ядерну державу, що було б небезпечним для всіх нас, а також привернути решту світу для допомоги нам - нам потрібні Китай і Росія і сусіди (Ірану) в регіоні", - заявила сенатор Клінтон під час передвиборних дебатів між демократичними кандидатами в четвер увечері в Лас-Вегасі (штат Невада).

Заявивши, що вона виступає проти "підштовхування до війни", Клінтон призвала до проведення переговорів із Іраном.

"Для нас найважливішим є проведення агресивної дипломатії з Іраном", - підкреслила сенатор.

Із семи кандидатів в президенти, що брали участь у дебатах, на питання про Іран відповідали четверо і всі ті, що відповідали, висловилися за дипломатичне врегулювання іранської проблеми.

"Не потрібно здіймати вітер війни", - заявив голова сенатського комітету в закордонних справах сенатор-демократ Джозеф Байден, за словами якого недавнє оголошення в США Корпусу вартових ісламської революції зарубіжною терористичною організацією "було серйозною помилкою і повністю контрпродуктивним".

"Це переконало мусульманську решту світу в тому, що ця війна насправді є війною проти ісламу, а не війною в Іраку, а по-друге, це стало причиною зростання цін на нафту до відмітки в 100 доларів", - заявив Байден.

"Ми платимо 30 доларів за барель нафти за те, що називається націнкою за ризик", - повідомив сенатор, який вважає, що дії США привели до дестабілізації ситуації в Ірані, Афганістані і Пакистані.

Заявивши, що США не слід виступати з погрозами силових дій, Байден попередив, що у разі війни з Іраном, на яку конгрес не дав дозволу президентові США, Джордж Буш може бути підданий імпічменту.

"Я особисто сказав президентові, коли зустрівся з ним як голова сенатського комітету у закордонних справах: якщо він втягне країну у війну з Іраном без голосування в конгресі, а такого голосування не буде, то він має бути підданий імпічменту", - заявив сенатор Байден.

Сенатор-демократ Барак Обама і колишній сенатор Джон Едвард також виступили проти оголошення Корпусу вартових ісламської революції терористичною організацією.

"Це було помилкою", - заявив Обама, підкресливши, що він також виступає за "початок сміливої дипломатії" для вирішення проблеми Ірану.

"Для нас важливо зупинити Буша, Чейні та неоконсерваторів", - заявив Едвардс, за словами якого президент США та його прихильники "хотіли оголосити Корпус вартових ісламської революції терористичною організацією, тому що це частина їхнього плану направити Збройні сили до Ірану".

"Це кіно ми вже дивилися і знаємо, як воно закінчилося", - заявив Едвардс, підкресливши, що "для демократів з цього питання абсолютно важливо продемонструвати реальну силу, реальну рішучість і зупинити президента, не давши йому просунутися вперед Іраном". РИА Новости.

 

Зараз ви читаєте новину «"Вирішити проблему з Іраном може допомогти Росія і Китай"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі