пʼятниця, 15 лютого 2008 12:29

"Відокремлення Косово від Сербії стане реальністю через кілька днів"

Відокремлення Косово від Сербії "стане реальністю через кілька днів", заявив прем"єр-міністр краю Хашим Тачі.

Раніше сьогодні сербський уряд ухвалив резолюцію, у якій йдеться, що будь-яке можливе проголошення керівництвом Косово незалежності краю в однобічному порядку буде "незаконним і недійсним". Як очікується, парламент Косово, можливо, ухвалить рішення щодо проголошення незалежності краю 17-18 лютого.

Тим часом очікуваний день проголошення незалежності Косово може зустріти в темряві. Уряд краю визнав, що Косово перебуває у стані енергетичної кризи, наслідки якої усунуть не раніше понеділка. Криза виникла через несправність ротора електростанції "Косово-В" у місті Обіліч.

Це не перша подібна аварія у Косово за останні роки. Залежно від категорій споживачів відключають від енергопостачання на період від 6 до 20 годин за добу. На чверть постачання краю електроенергією залежить від Сербії. Тим часом, владі у Белграді неодноразово давали зрозуміти, що у разі проголошення незалежності краю одним із заходів економічного тиску на Приштину може бути її відключення від магістральної ЛЕП.

Тим часом Франція веде консультації із європейськими партнерами про визнання незалежності Косово. Про це заявив сьогодні представник міністерства закордонних справ Франції Паскаль Андреані. За інформацією з місцевих дипломатичних джерел, Франція разом з Великобританією, Німеччиною й Італією має намір визнати незалежність Косово відразу після її проголошення. Президент РФ Володимир Путін заявив сьогодні, що однобічне підтримання незалежності Косово "є неморальним і неправовим", повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «"Відокремлення Косово від Сербії стане реальністю через кілька днів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі