пʼятниця, 25 січня 2008 16:43

"Виборча система Італії кардинально зміниться"

Виборчу систему Італії в найближчому майбутньому чекають кардинальні зміни, які відсічуть від входження до парламенту дрібні партії, здатні зруйнувати коаліційний баланс, що складається, вважає провідний науковий співробітник ІМЕМО РАН, фахівець з Італії Агнеса Авілова.

Прем"єр-міністр Італії Романо Проді вимушений був подати прохання про відставку після того, як Сенат національного парламенту не виразив довіри його уряду. Винесення на голосування питання про довіру було пов"язане з виходом з правлячої коаліції партії екс-міністра юстиції Клементі Мастелли "Союз демократів за Європу", який звинуватив судову владу Італії в свавіллі.

"Найймовірніше, що президент (Італії) доручить кому-небудь створення технічного уряду для того, щоб провести реформу виборчого закону, щоб в майбутньому уникнути такої ситуації, яка зараз склалася в країні", - сказала експерт в інтерв"ю.

За її словами, суть виборчого закону повинна бути в тому, щоб "відсікти ті дрібні партії, які постійно порушують політичну стабільність в Італії".

"Дуже маленька партія, яка на виборах набрала близько 1,5% голосів, отримала три місця в Сенаті (партія "Союз демократів за Європу"), зламала коаліцію - і в результаті уряд впав", - нагадала Авілова.

Для Італії це дуже типова ситуація, вважає експерт. "Дрібні політичні партії (у Італії) легко ламають такі коаліції, внаслідок чого руйнується стабільність", - сказала вона.

Італійська виборча система "хвора на цю хворобу, і треба приймати якісь заходи", вважає науковий співробітник ІМЕМО РАН.

Кажучи про можливі подальші шляхи політичного розвитку Італії, Авілова відзначила, що у колишнього прем"єра Сильвіо Берлусконі шансів повернутися у владу більше, ніж у Проді, який подав у відставку.

"Берлусконі, і небезпідставно, вважає, що маятник гойднувся в його бік. У даній ситуації його сили, звичайно, вищі, ніж у Проді", - сказала вона, пояснивши, що в Італії розповсюдилася досить велике невдоволення економічною ситуацією.

"Хоча з 2006 року італійська економіка і на підйомі - у неї хороші показники, все добре з експортом, вони верстали непоганий бюджет - але все це завдяки політиці жорсткої економії, яка і викликає незадоволеність", - затверджує Авілова. За її словами, "злам відбувся, тому що (політична) рівновага була хиткою".

"Мені здається, що він, Берлусконі, може перемогти. Дуже багато критики в адресу уряду Проді", - вважає Авілова. РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «"Виборча система Італії кардинально зміниться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі