вівторок, 20 листопада 2007 17:44

"У Грузії все буде так, як захоче Росія"

Президент Грузії Михайло Саакашвілі в середу, 21 листопада повинен покинути свій пост. Саме такий термін йому відводить Конституція країни. Втім, дату дострокових виборів парламент ще не затвердив. Проте у разі відставки Саакашвілі виконувати обов"язки глави держави до вступу на цей пост нового президента буде голова парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе.

Таким чином, політична доля Грузії на 45 днів залишається повністю неясною. Агентство "Кавказький вузол" попросило політиків і експертів дати свій прогноз, що може відбутися за цей час. Прогнози вийшли найширшого діапазону: від "Саакашвілі не збирається йти" до "Росія може почати війну".

Так, про війну заговорив експерт з економічних питань і член партії "Національний форум" Ніко Орвелашвілі. Він вважає, що таким чином рятувати президента Грузії буде Кремль, почавши військові дії в Абхазії.

"Що стосується доцільності того, щоб залишати країну на 45 днів без президента, то, звичайно, ризики є. Але хотілося б підкреслити, що якщо за цей період почнеться напружена ситуація або навіть військові дії в Абхазії, цим точно підтвердить, що Саакашвілі - прямий ставленик Кремля. Тому, що цим Кремль почне його рятувати. Кращого партнера, ніж Саакашвілі, для Путіна не знайти", - заявив Орвелашвілі.

Далі він пояснив: все, чого хотіла Росія добитися від Грузії, за час правління Саакашвілі, успішно цього добилася. І замість того, щоб виправляти ситуацію, власті ще більш розжарюють її. "Адже у нас не держапарат, а всього лише люди, які виконують капризи групки інших людей. І взагалі все буде так, як вирішить Росія. І якщо Росія кинеться рятувати Саакашвілі, то в найближчому майбутньому потрібно чекати провокацій в конфліктних зонах", - висловився політик.

Експерт з економічних питань, політолог і голова "Форуму європейської інтеграції" Сосо Цискарішвілі вважає, що 45 днів - останній тест для "вмираючої грузинської демократії". За його словами, грузинська влада вже довела, наскільки нешанобливо відноситься до Конституції. Але якщо на цей раз все піде згідно із законом, реанімацією ще можна поправити країну "і поставити на ноги лицем до Європи", - заявив Цискарішвілі.

За словами військового експерта, а також члена партії "Нові праві" Кахи Кацитадзе,"Саакашвілі дуже любить символіку, а тому заяву про відставку може зробити 23 листопада. Річ у тому, що якраз 23 січня 2003 року в.о. президента Ніно Бурджанадзе стала минулого разу, коли в результаті "революції троянд" у відставку подав Едуард Шеварднадзе. Бурджанадзе виконувала обов"язки аж до інавгурації Саакашвілі, і експерт заявляє, що вона справилася з своєю роботою. Кацитадзе говорить, що ніяких різких змін в гіршу сторону чекати не варто.

Лідер опозиційної партії "Тавісуплеба" ("Свобода") Костянтин Гамсахурдія і зовсім вважає, що Саакашвілі може і не піти у відставку: "взагалі це ж для нього нескладно все переінакшити, як йому буде вигідно".

Його не підтримує експерт Грузинського фонду стратегічних і міжнародних досліджень Арчил Гегешидзе: "Вся світова спільнота і так в очікуванні виборів в Грузії. Отже скоро президент заявить про свою відставку". Він також прокоментував думки про можливу війну: навіть у разі початку військових дій в Абхазії, все одно країною керуватиме Бурджанадзе, проте в такому положенні може зібратися надзвичайне скликання експертів, одним з яких виступатиме Саакашвілі. NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «"У Грузії все буде так, як захоче Росія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі