пʼятниця, 05 жовтня 2007 11:45

"Шнобелівська" премія-2007: коров"ячий гній з запахом ванілі та "гей-бомба"

"Шнобелівська" премія-2007: коров"ячий гній з запахом ванілі та "гей-бомба"
У театрі Сандерса на території Гарвардського університету  США пройшло вручення "Шнобелівських" премій, які присуджуються за самі нісенітні і даремні наукові відкриття. Цього разу переможці ковтали мечі і годували хом"яків віагрою.

The Ig Nobel Prize, як і справжня Нобелівська премія, вручається в декількох номінаціях: медицина, фізика, біологія, хімія, література, економіка і премія миру. Крім того, Антинобелівські премії в 2007 році вручили в категоріях "лінгвістика", "авіація" і "харчування".

Премію за медицину отримали двоє британців, що дослідили наслідки для здоров"я проковтування меча. The Ig Nobel Prize по фізиці присуджений вченим із США і Чилі, що знайшли наукове пояснення появі складок на одязі. Премії в області біології удостоєна доктор наук з Нідерландів, що склала докладний перелік комах, грибків і інших представників живої природи, що мешкають в ліжках людей.

The Ig Nobel Prize в номінації "економіка" присуджений тайваньському винахідникові, що запатентував пристрій, який, у разі спроби пограбування банку, ловить зловмисників в мережу. Літературну Антинобелівську премію в 2007 році отримала мешканка Австралії за роботу, присвячену артиклю "the", в якій вона особливу увагу приділила складнощам, що виникають при спробі відсортувати в алфавітному порядку слова, що вживаються з цією частиною мови.

За найсумнівніші досягнення в галузі хімії премія в 2007 році присуджена ученому з Японії, що розробив метод отримання з коров"ячого гною аромату із запахом ванілі.

Премію миру оргкомітет The Ig Nobel Prize вручив співробітниками американського військового відомства за плани по створенню "секс-бомби", що виділяє при вибуху хімічну речовину, що провокує у військ супротивника напад гомосексуальної поведінки.

У номінації "лінгвістика" перемогли учені з Університету Барселони, які в ході експериментів встановили, що щури не розрізняють різницю між аудіозаписом мови на англійській і японській мовах, якщо плівка прокручується навпаки.

Антинобелівську премію в області харчування присудили жителеві США, який провів дослідження меж людського апетиту, тестуючи добровольців за допомогою "нескінченної" тарілки супу, що самозаповнюється.

У номінації "авіація" перемогли учені з Університета Куїлмс в Аргентині, що встановили, що "віагра" дозволяє хом"якам краще відновлюватися після тривалих авіаперельотів.

"Шнобелівська" премія

Цього року "Шнобелівську" премію вручали всімнадцяте. Цей приз щороку, напередодні тижня присудження Нобелівських премій, вручають у американському Гарварді, який дав світу найбільше нобелівських лауреатів.

"Шнобелівські" лауреати отримують премії "за досягнення і дослідження, які немає сенсу відтворювати". Для ученого світу це дуже важливе визначення - відкриття або винахід визнається таким, якщо його можуть відтворити не тільки першовідкривачі, а й інші дослідники.

Нагороди вручаються номінантам у різних категоріях - від фізики, медицини і хімії до літератури і премії миру. Переможці премії прибувають на церемонію нагородження за свій рахунок, з різних континентів. Нагороди переможцям вручають справжні нобелівські лауреати перед аудиторією у 1200 осіб.

Ідея премії Ig Nobel Prize належить Марку Абрахамсу і його науковому гумористичному журналу під назвою "Аннали неймовірних досліджень".

Тепер щороку справжні нобелівські лауреати - в бутафорських окулярах і з накладними носами - приходять, щоб вручити лауреатам Ig Nobel нагороди. Час виступу лауреатів обмежений 60 секундами. Тих, хто базікає довше, зупиняє Miss Sweetie Poo - 8-річна дівчинка, яка вигукує: "Будь ласка, припиніть, мені нудно!", повідомляє Associated Press.

Зараз ви читаєте новину «"Шнобелівська" премія-2007: коров"ячий гній з запахом ванілі та "гей-бомба"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі