пʼятниця, 08 лютого 2008 13:34

"Росію необхідно виключити з "великої вісімки"

Треба виробити єдину лінію поведінки щодо реваншистської Росії, керівництво якої не хоче прилучитися до демократичного курсу на мир, який вибрав для себе Захід. "Велика вісімка" повинна знову стати клубом провідних демократичних держав з ринковою економікою. Необхідно прийняти в G8 Індію і Бразилію і виключити звідти Росію, заявив Джон Маккейн, сенатор від штату Арізона і кандидат в президенти США від Республіканської партії, на сторінках німецької газети Suddeutsche Zeitung.

Для Москви залишається можливість справжнього партнерства, але тільки в тому разі, якщо вона виконуватиме свої зобов"язання перед міжнародним співтовариством і перед власними громадянами, сказав сенатор.

Також, на його думку, Європа і США повинні збільшити значущість і скоординованість програм підтримки демократії. Такі програми важливі в Росії і Білорусії. Але не менш важливо протягнути руку Україні, Грузії і країнам Балтії, відзначив Маккейн.

Крім того, він нагадав, що американці підтримують зміцнення позицій ЄС і виступають за дієздатне НАТО. Одна з основних цілей альянсу – гарантувати безпеку в Європі і відкрити двері для таких демократичних держав, як Україна і Грузія, заявив Джон Маккейн. Також в євро-атлантичні інститути необхідно інтегрувати незалежне Косово.

Щоб справитися з викликами XXI століття, сенатор підтримує ідею створення "Ліги демократій". Її метою буде не замінити ООН чи інші міжнародні організації, а доповнити їх. Вона може втрутитися там, де дії ООН виявляться провальними – наприклад, в боротьбі з екологічними катастрофами і у підтримці демократій.

Нагадаємо, що Маккейн зараз є лідером гонки у республіканців і станом на сьогоднішній день заручився підтримкою 714 делегатів майбутнього з"їзду. В ході "праймеріз" Маккейн переміг вже в 13 штатах і отримав підтримку 4,7 мільйонів виборців-республіканців.

Зараз ви читаєте новину «"Росію необхідно виключити з "великої вісімки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі