середа, 12 березня 2008 13:13

"Режим Саддама Хусейна не мав зв"язків з "Аль-Каїдою""

Режим страченого іракського лідера Саддама Хусейна не мав ніяких постійних зв"язків з Усамой бен Ладеном і його міжнародною терористичною організацією "Аль-Каїда". Такого висновку дійшли автори доповіді "Саддам і тероризм", підготовленого на замовлення Пентагону. Для цього вони вивчили понад 600 тисяч документів з іракських архівів, доставлених в США, повідомляє WashProfile.

Доповідь була підготовлена дослідницьким центром Інститут Військових Досліджень наприкінці 2007 року і нині частково розсекречена. Замовником дослідження було Об"єднане Командування Збройних Сил США.

Війна в Іраку була розпочата внаслідок терактів 11 вересня, проте не мала прямого зв"язку з атаками на Нью-Йорк і Вашингтон. Показово, як прес-служба Білого дому характеризувала колишнього іракського диктатора: до 2004 року він вважався посібником Усами бен Ладена. Зокрема, в 2003 році, за дві доби до початку війни, президент США Джордж Буш заявив, що Ірак "допомагав, навчав і переховував терористів, зокрема з "Аль-Каїди". Після цього прес-служба почала підкреслювати, що Ірак за Саддама був постійною загрозою світовій безпеці.

Автори доповіді підтвердили, що іракський режим підтримував тісні зв"язки з іншими терористичними угрупованнями, які, в основному, оперували на Близькому Сході. Проте їх головними цілями ставали "вороги" Саддама – шиїти, курди, політемігранти та ін. Крім того, іракські спецслужби навчали на своїй території вихідців з інших арабських держав.

Разом з тим комісія Конгресу США з розслідування терактів дійшла висновку, що "Аль-Каїда" і Саддам Хусейн не співробітничали. До 11 вересня 2001 року структури "Аль-Каїди" в Іраку не діяли (виключенням було невелике угруповання "Ансар Аль-Іслам"), нині іракська "Аль-Каїда" вважається одним з найефективніших і наймогутніших відгалужень найвідомішої терористичної організації сучасності. Іракська "Аль-Каїда" зробила значний внесок у розпалювання війни між сунітами та шиїтами (сам Бен Ладен вельми критично ставиться до шиїтської гілки Ісламу), причому вперше за історію тероризму, вона атакувала мечеті та інші релігійні об"єкти.

Раніше, в 2006 році, Інститут Військових Досліджень оприлюднив доповідь "Погляд Саддама на Операцію "Свобода Іраку", в якій, також на підставі захоплених документів, було проаналізовано яким чином Саддам Хусейн готував свої збройні сили, оцінював міжнародний стан і командував військами безпосередньо до і під час початку війни 2003 року. Як виявилось, Саддам переоцінював міць іракської армії, неадекватно аналізував ситуацію в світі і не чекав початку вторгнення, припускаючи, що справа обмежиться бомбардуваннями і діями спецназу, повідомляє NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «"Режим Саддама Хусейна не мав зв"язків з "Аль-Каїдою""». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі