понеділок, 26 листопада 2007 12:34

"Путін зможе брати участь у березневих виборах"

Спікер Ради Федерації Сергій Міронов і голова ЦВК РФ Володимир Чуров зчинили дискусію з приводу того, чи може чинний президент РФ Володимир Путін брати участь у виборах глави держави, призначених у понеділок Радою Федерації на 2 березня 2008 року. Одна з журналісток запитала Чурова, чи може Путін брати участь у виборах у березні наступного року. Чуров відповів: "Якщо президент піде достроково зі свого посту, він не зможе взяти участь у виборах наступного року".

Проте, йому тут же заперечив Міронов. "Я бачу тут правову колізію. За чинним законодавством, чинний глава держави не може брати участь у виборах, якщо це дострокові вибори, проте сьогодні Рада Федерації призначила вибори глави держави в строк – 2 березня", – пояснив він свою позицію.

Володимиру Чурову не залишалося нічого іншого, як погодитися зі словами спікера Ради Федерації. "Центрвиборчком ще не розглядав цю можливість і можливість такої колізії. У будь-якому випадку, я керувався неодноразово висловленою позицією самого Володимира Путіна", – пояснив він.

Минулого тижня спікер Ради Федерації Сергій Міронов висловив думку, що Володимир Путін зможе залишитися главою російської держави і після 2008 року, якщо достроково піде у відставку і знову висуне свою кандидатуру на дострокових президентських виборах. За словами спікера, якщо це відбудеться, то жодного порушення конституції не буде.

Відповідно до Конституції РФ, одна й та сама особа не може обіймати посаду президента РФ більше двох термінів поспіль. У разі дострокового припинення виконання повноважень президентом Росії чи його відставки президентські вибори мають відбутися не пізніше, ніж через три місяці від моменту дострокового припинення виконання повноважень. Відповідно до федерального закону "Про вибори президента РФ", не має права бути обраним президентом Росії громадянин РФ, що посідає на день офіційної публікації рішення про призначення виборів глави держави посаду президента Росії другий термін поспіль, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «"Путін зможе брати участь у березневих виборах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі