четвер, 17 січня 2008 17:03

"Польща веде з США політичний торг навколо розміщення ПРО"

Польський уряд веде політичний торг з США з метою добитися вигідніших умов розміщення елементів американської протиракетної системи (ПРО) на своїй території, вважає експерт Центру політичної кон"юнктури Росії Євгенія Войко.

"При спостереженні за останніми діями і заявами польського уряду по темі ПРО може скластися враження, що Польща відмовиться від ідеї розміщення американської бази на своїй території. Проте, я вважаю, що все це в першу чергу адресовано властям у Вашингтоні з метою отримати вигідніші умови, за яких Варшава погодиться співпрацювати з США з даного питання", - сказала вона.

Перший раунд російсько-польських консультацій по ПРО за участю замміністра закордонних справ РФ Сергія Кисляка і замміністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського пройшов 10 січня поточного року у Варшаві. Зустріч не принесла змін в позиціях обох країн по темі ПРО, проте в цілому сторони залишилися задоволені атмосферою переговорів і обопільним прагненням зрозуміти один одного.

Наступну зустріч, яка також стосуватиметься обговорення ситуації навколо можливого розміщення елементів системи ПРО в Польщі, російські і польські колеги запланували провести в Москві наступного тижня. Цю інформацію раніше підтвердив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сикорській, який візьме участь в наміченому заході.

На 1 лютого запланована зустріч Сикорського у Вашингтоні з держсекретарем США Кондолізою Райс. Тема переговорів - перспективи розміщення елементів американської системи протиракетної оборони на польській території.

США мають намір розмістити десять ракет-перехоплювачів на території Польщі, а також радари системи ПРО - в Чехії. Перша з десяти ракет-перехоплювачів американської системи ПРО може бути поставлена на бойове чергування в Європі вже до 2011 року, повномасштабне розгортання всіх десяти ракет може бути завершене до 2013 року.

Вашингтон стверджує, що ракети американської бази ПРО в Польщі встановлюватимуться для перехоплення іранських ракет. Москва розцінює розміщення елементів протиракетної оборони поблизу російської межі як загрозу національній безпеці, повідомляє РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «"Польща веде з США політичний торг навколо розміщення ПРО"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі