Ексклюзиви
вівторок, 11 грудня 2007 10:37

"Політика стримування Росії - помилка США"

Політика стримування Росії, що проводиться Сполученими Штатами, зокрема в питанні протиракетної оборони, є помилковою, заявив колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер, виступаючи в Колумбійському університеті в Нью-Йорку.

"У мене складається враження, що зовнішня політика США дуже сконцентрована на тому, щоб зберігати дистанцію у відносинах з Росією. Це, можливо, результат впливу часів існування двох ворогуючих блоків. Але мені здається помилкою, що певні члени американської адміністрації прагнуть проводити так звану політику стримування по відношенню до Росії", - відзначив Шредер.

"Нинішні переговори між Росією і США повинні активізуватися і заперечення проти цього проекту (розміщення в Польщі і Чехії систем ПРО США) повинні прийматися до уваги", - вважає колишній німецький лідер.

Рішення Вашингтона розмістити комплекс протиракет в Польщі та радар стеження в Чехії Шредер назвав політично невірним кроком.

"У Європі бояться гонки озброєнь як результату розміщення американських протиракетних систем. Багато німців не переконати в тому, що система ПРО США, оскільки вона спроектована зараз, дійсно націлена на віддзеркалення загрози нападу, яка потенційно виходить від Ірану. Це більше схоже на систему демонстрації сили відносно Росії, що також може розглядатися як політично невірний крок", відзначив екс-канцлер ФРН.

Він також нагадав, що Росія є найважливішим партнером не тільки для Європи, але і для США: "Без Росії дуже важко вирішувати найважливіші міжнародні задачі. Це відноситься в рівній мірі і до проблеми Близького Сходу, і до пошуків рішення врегулювання конфлікту в Косово. Більш того, нам потрібна підтримка Росії при рішенні таких питань, як роззброєння, нерозповсюдження ядерної зброї, боротьба з глобальним потепленням".

На думку Шредера, і Європа і США повинні більшою мірою демонструвати прагнення до компромісу в спірних з Росією питаннях, але в той же час таке ж відношення до діалогу повинна проявляти і Москва, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «"Політика стримування Росії - помилка США"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути