середа, 30 січня 2008 11:20

"Після президентських виборів ціни на продукти в Грузії піднялися майже на 100%"

Грузинські лейбористи заявляють, що економічний стан пересічних громадян країни через стрибок цін на основні продукти харчування і медикаменти одразу ж після президентських виборів відчутно погіршав. Один із лідерів Лейбористської партії Грузії Іосіф Шатберашвілі розповів газеті "Нові вісті", що ціни зросли "майже на 50-100%, і через це населення голодує".

За його словами, підвищилися ціни на молоко, масло, борошно, хліб, м"ясо. "Наприклад, якщо пакет російського молока "Корівка" коштував в перерахунку на російські гроші 28 російських рублів, то зараз він продається по 54 з половиною", – сказав Шатберашвілі.

Власні спостереження кореспондента газети частково підтвердили слова лідера лейбористів. Буханець білого хліба, що недавно коштував 8 рублів 50 копійок, зараз продається за 14 рублів, чорний "Бородінський", що продавався за ціною 11 рублів, коштує майже 15. Брикет вершкового масла "Шатілі", що цінувався в 23 з половиною рубля, можна купити зараз майже за 28 рублів, в середньому на 20 рублів подорожчали яловичина і свинина.

На стільки ж піднялися ціни на медикаменти. Про це газеті розповіли і покупці і продавці в аптеках.

Лейбористи і члени неурядової коаліції "За наші права" звинувачують у стрибку цін владу та монополії, які профінансували передвиборну кампанію Саакашвілі, і тепер, підвищуючи ціни, прагнуть повернути свої витрати. Лейбористи зажадали від влади встановити на основні продукти харчування і ліки цінові обмеження під загрозою акцій протесту.

Економіст, керівник тбіліського Центру суспільних проектів Георгій Хухашвілі заявив виданню, що твердження про стрибок цін на продукти першої необхідності на 50-100% перебільшені і назвав ці цифри "політичними". Проте він визнав, що інфляція і темпи зростання цін в країні досить високі.

Серед причин швидкої інфляції експерт назвав монополії, "яких у Грузії дуже багато". За його словами, монополізовані основні сегменти ринку, і це дає гравцям певну свободу формувати ціни. Хухашвілі також вважає, що багато хто з них таким чином повертає кошти, вкладені в президентську кампанію.

Окрім цін на продукти, неприємним сюрпризом стали для громадян Грузії надані їм до оплати щомісячні рахунки за електроенергію і природний газ. Цифри, за свідченням багатьох абонентів, виявилися набагато вище за очікувані.

Лейбористи вважають, що справа не тільки у високій витраті електрики і газу через морозну зиму. За їхніми словами, споживачам затримали квитанції перед виборами і вручили вже після – за два місяці, порахувавши за найвищим тарифом (у Грузії градаційний тариф –- за 100 кіловат – 2 рублі 17 копійок, а за 200 – 2 рублі 48 копійок). У результаті, на думку Шатберашвілі, населення обдурили на 18 мільйонів 600 тисяч рублів.

У столичній електророзподільній компанії "Теласі" це твердження назвали абсолютно не відповідним дійсності. Правда, спростувати конкретні цифри вони так і не змогли, відзначає газета.

Крім того, експерти відзначають, що комунальні тарифи в 2007 році були завищені і влада могла б без особливого збитку зробити знижки, полегшивши становище громадян, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «"Після президентських виборів ціни на продукти в Грузії піднялися майже на 100%"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі