вівторок, 20 листопада 2007 13:12

"Незалежність Косово принесе мир і стабільність у регіон"

У Брюсселі сьогодні відбудеться черговий раунд переговорів по статусу Косова за посередництва міжнародної контактної групи (ЄС, Росії і США). При цьому Євросоюз застеріг Хашима Тачі, що переміг на виборах в Косові,  від одностороннього проголошення незалежності. Вирушаючи на переговори до Брюсселя Тачі вчора заявив:

"Косово стане справжньою державою у регіоні. Незалежність Косова принесе мир і стабільність у регіон. Ми будемо двома державами - косовська держава і сербська держава - але я робитиму все для розвитку співробітництва між нами, для добросусідства. Наш загальний дім - Брюссель і євроатлантичні структури".

Після перемоги на суботніх виборах Тачі, колишній польовий командир під час війни з сербами, очолить уряд Косова. Раніше він обіцяв проголосити незалежність краю після 10 грудня - дати, до якої міжнародні посередники повинні представити ООН звіт про переговори.

Тема Косова обговорювалася і на вчорашній зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Брюсселі. Більшість з них вважають, що незалежність краю неминуча, але визнати цю незалежність, якщо вона буде проголошена в односторонньому порядку - тут думки розходяться. І міністри знов закликають косовську владу бути обережною:

"Пан Тачі, який фактично стане новим прем"єр-міністром, робив серйозні заяви, - сказав глава МЗС Швеції Карл Більдт. - Але тепер він повинен розуміти різницю між заявами опозиційного політика і відповідальними діями на посту прем"єра".

Проте спецпредставник ЄС у контактній групі Вольганг Ішингер заявив, що "трійка" посередників вже "опрацювала всі доступні можливості", але питання залишається у глухому куті: Белград пропонує краю широку автономію, Приштина згодна лише на незалежність від Сербії. США і ЄС підтримують такий варіант, проте Росія виступає проти, попереджаючи про небезпеку створення міжнародного прецеденту, повідомляє euronews.net

Зараз ви читаєте новину «"Незалежність Косово принесе мир і стабільність у регіон" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі