середа, 19 березня 2008 12:41

"Косово може стати новим "замороженим конфліктом"

Впливова експертна організація Міжнародна кризова група (International Crisis Group, ICG) вважає, що Косово може стати новим "замороженим конфліктом".

Співробітники спеціальних сил поліції місії ООН у Косові (UNMIK), а також військовослужбовці міжнародних миротворчих сил під командуванням НАТО (KFOR) у понеділок вранці узяли штурмом приміщення суду у місті  Косовська-Мітровіца, яке з п"ятниці було захоплене сербськими працівниками правосуддя, що вимагали повернення на свої робочі місця. При спробі вивезти затриманих у місті почалися масові безлади, в яких взяли участь кількасот сербів. У ході зіткнень отримали поранення 20 сербів, а також представники міжнародних поліцейських ООН і солдат KFOR.

Існує реальний ризик того, що напруженість на півночі Косова наростатиме і Косово стане "новим замороженим конфліктом", наголошується у поширеній у Брюсселі доповіді ICG.

На думку експертів, стратегія Євросоюзу і НАТО у Косові була недостатньо підготовлена у плані дій у відповідь у разі актів насильства. Дії KFOR і UNMIK "більше були схожі на спонтанну відповідь на провокації", чим на ретельно підготовлений план, йдеться у доповіді.

ICG рекомендує у зв"язку з цим Євросоюзу і США "стимулювати  двостороннє визнання Косова, чинити тиск з тим, щоб забезпечити його допуск в міжнародні організації, направити в Пріштіну політичних посланців високого рівня і надати у терміновому порядку фінансову і технічну допомогу новому уряду".

Парламент Косова 17 лютого в односторонньому порядку проголосив незалежність краю від Сербії. Багато країн Євросоюзу і США вже заявили про визнання незалежності Косова. Росія і Сербія називають односторонній крок Пріштіни незаконним, зазначаючи, що він порушує резолюцію РБ ООН 1244, в якій йдеться про територіальну цілісність Сербії, і підриває норми міжнародного права, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «"Косово може стати новим "замороженим конфліктом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі