пʼятниця, 30 травня 2008 16:35

"Кабмін закладає міни під всю економіку країни" - експерти

З кожним місяцем пересічним українцям доводиться витрачати на їжу все більшу частину своїх доходів. Внутрішньополітичні розбрати і амбіції не дозволяють владі проводити продуману політику утихомирення апетитів торговців і виробників продовольства. Ті ж, відчуваючи, що зі споживачів можна вижати більше, продовжують накручувати ціни. Легким передихом для громадян може стати тільки літо, яке принесе новий урожай і короткочасне зниження цін.

Стрімке зростання цін на їжу стало для українців чи не головною проблемою. За даними Держкомстату, з початку року м"ясо подорожчало на 26,7%, соняшникова олія - на 25,9%, сало і смалець - на 41,5%, овочі - на 57,7%. Загальносвітові тенденції подорожчання продовольства мають дуже віддалений вплив на вітчизняний ринок, оскільки до 90% споживаних українцями продуктів виробляються в нашій країні. Чи не щодня накручуючи ціни, торговці і виробники не перестають виправдовуватися - провиною всьому стали низький урожай минулого року і зростаючі накладні витрати.

У найближчі декілька місяців більшість економістів прогнозують якщо не зниження, то хоч би уповільнення темпів росту цін на продовольство. "Традиційно влітку частка вітчизняних продуктів в споживчій корзині збільшується. Наприклад, з"являються свіжі фрукти і овочі, на деякий час що витісняють імпорт", - вважає експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук. Крім того, в результаті вступу нашої країни у СОТ слід чекати здешевлення плодоовочевого імпорту. Якщо раніше ставки імпортних мит були фіксованими (в середньому 0,5 євро/кг), то тепер обчислюються у відсотках (від 5 до 20%) від вартості товару.

Що стосується продуктів, що складають основу раціону, - бакалії і м"яса, то тут експерти чекають тільки зупинки зростання цін. "Навряд чи варто прогнозувати значне зниження цін на всі продукти. Можна говорити про здешевлення зернових, оскільки елеватори заповнені зерном з минулого урожаю і виробники будуть вимушені погоджуватися на зниження цін. Це, у свою чергу, може вплинути на здешевлення продуктів з них", - відзначає керівник аналітичного відділу консалтингової компанії ААА Марія Колесник.

Поки прогнози на урожай основних зернових в Україні сприятливі - 40 млн т проти 34,5 млн т минулого року. З урахуванням перехідних залишків загальна пропозиція зерна в 2008-2009 маркетинговому році може скласти до 46 млн т. Сезонного здешевлення слід чекати і з інших продуктів. "З початку весни у зв"язку зі збільшенням надоїв закупівельні ціни на молоко знизилися з 1,8 грн./л в середньому до 1,4", - інформує президент Асоціації фермерів України Іван Томич.

Проте експерти відзначають, що за літньою зупинкою може слідувати подальший стрибок. "Не слід забувати, що на ціни на продукти харчування, окрім вартості сировини, впливають також витрати на оплату праці, транспортні витрати, які постійно зростають", - говорить пан Кравчук.

Поки Кабінет Міністрів не зміг знайти ринкових методів приборкання цін на продукти. А тому і виробники-монополісти, і торговці користуватимуться будь-якою можливістю вижати максимальний прибуток. На думку аналітика компанії Dragon Capital Олени Бєлан, така ситуація закладає міну під всю економіку країни. Малоефективні дії влади укріплюють інфляційні очікування, які запускають механізм "ціна-зарплата", коли подорожчання стимулює підвищення зарплат, а це збільшує витрати підприємств і призводить до чергового витка цін. У такій ситуації інфляцію не зупинить навіть новий урожай, повідомляє Деловая столица.

Зараз ви читаєте новину «"Кабмін закладає міни під всю економіку країни" - експерти ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі