четвер, 29 листопада 2007 12:47

"Ізраїль ризикує припинити своє існування"

Прем"єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт вважає, що відмова від принципу двох держав для двох народів приведе єврейську державу до катастрофи. Таким чином ізраїльський прем"єр прокоментував підсумки близькосхідного саміту в Аннаполісі, нагадавши про долю ЮАР. "Коли-небудь принцип двох держав може зійти з порядку денного, і ми зіткнемося з тиском, якому піддалася ЮАР, – надати палестинцям на територіях рівні політичні права з іншими ізраїльськими громадянами. Після цього держава Ізраїль припинить своє існування", – заявив Ольмерт.

На його думку, єврейські організації США, союзники Ізраїлю, будуть першими, хто виступить проти держави, яка не дотримується принципів демократії і рівноправ"я.

Прем"єр-міністр відхилив звинувачення у використанні мирного процесу в особистих інтересах: "Чотири роки тому я вперше повідомив про необхідність залишити велику частину Іудеї і Самарії, і відтоді послідовно відстоюю цю точку зору. Дехто говорить, що я почав мирний процес для полегшення свого становища, але слід чесно оцінити факти".

Ольмерт відзначив, що сьогодні у Ізраїлю є партнер у мирному процесі – Махмуд Аббас. "Він слабкий, у нього немає всіх інструментів, можливо, він у результаті зазнає фіаско. Проте я, зі свого боку, повинен зробити все, щоб він досяг успіху", – відзначив ізраїльський лідер.

Міжнародна близькосхідна конференція пройшла в Аннаполісі напередодні. Головним підсумком цього форуму стало досягнута головою Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом і прем"єр-міністром Ізраїлю Ехудом Ольмертом згода відновити мирні переговори, які повинні бути завершені до кінця 2008 року.

У підсумковому документі записано, що перше засідання змішаного палестино-ізраїльського комітету, який займатиметься переговорами, відбудеться 12 грудня в Єрусалимі, повідомляє NEWSru Israel.

Зараз ви читаєте новину «"Ізраїль ризикує припинити своє існування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі